Skoro jasno
19°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Inšpektori kontrolujú bratislavskú rafinériu, ľudia sa sťažovali na zápach
Zdielať na

Inšpektori kontrolujú bratislavskú rafinériu, ľudia sa sťažovali na zápach

BRATISLAVA / Inšpektorát životného prostredia vykoná v najväčšej rafinérii v hlavnom meste kontrolu. Reaguje na podnety obyvateľov, ktorí od nedele do utorka cítili intenzívny zápach, niekedy vraj až nedýchateľný. Slovnaft má ale vlastné merače a tvrdí, že limity neprekročil. Zisťovali sme preto, kto ešte okrem samotnej rafinérie meria v okolí kvalitu ovzdušia a či zápach z fabrík môže poškodiť zdravie.

Slovnaft v dňoch 27. januára až 29. januára mal odstávku na jednej z výrobných jednotiek, počas ktorej došlo k spaľovaniu uhľovodíkov na poľných horákoch. Uviedol to pre televíziu JOJ hovorca spoločnosti Slovnaft Anton Molnár.

Inšpektorát životného prostredia teraz preverí či dodržali podmienky pri spaľovaní. "Od 2. februára inšpekcia, odbor IPK, začne dve enviromentálne kontroly v prevádzkach Hydrokrak a Tepláreň, ktoré budú zamerané na zvyšný zápach v dňoch 26. januára až 29. januára a kontrolu spaľovania," uviedla vedúca odboru Inšpektorátu životného prostredia v Bratislave, Ivana Záleská.

Kontroly robili aj v minulosti. "Z protokolov z jednotlivých prevádzok a vyhodnotením alebo zo správ z oprávneného (diskontinuálneho) merania, ktoré sú dostupné inšpekcii, neboli za rok 2017 namerané prekročenia emisných limitov," dodala Záleská.

Rafinéria ale tvrdí, že prekročenia limitov už zaznamenala na vlastných meračoch v okolí. "Na stanici Podunajské Biskupice bolo zaznamenané prekročenie limitných hodnôt pre znečisťujúcu látku ozón v letnom období 2017 (Máj, Jún, Júl, August). Treba však brať do úvahy, že kvalita ovzdušia je ovplyvňovaná rôznymi zdrojmi znečisťujúcich látok (napr. okolité prevádzky, doprava a pod.) a nielen vplyvom Slovnaftu," uviedol Ladislav Procházka z tlačového oddelenia Slovnaftu.

Otázkou je, kto vlastne merania okrem samotnej rafinérie vykonáva. Podľa inšpektorátu by to mali robiť meteorológovia. "Občania majú k dispozícii aktuálne údaje z emisných staníc na SHMÚ," uviedla vedúca odboru inšpektorátu.

Meranie ovplyvňuje vietor

Je tu ale problém. "SHMÚ má v Bratislave 4 meracie stanice kvality ovzdušia. Pri prevládajúcom severozápadnom prúdení vzduchu stanice nezachytia rozptýlené emisie zo Slovnaftu, pretože stoja mimo trajektórií emisií z podniku. Mestské stanice sú umiestnené tak, aby merali kvalitu ovzdušia v oblastiach najväčšieho pohybu ľudí a v obytných zónach," uviedol hovorca SHMÚ Ivan Garčár.

Kvalitu ovzdušia v blízkosti rafinérie teda mapuje najmä samotná rafinéria. "V rámci plánovaného rozširovania staníc počítame s inštaláciou stanice v lokalite Podunajské Biskupice," dodal Garčár.

"Keď bývame niekde, kde je cítiť amoniak alebo metánové plyny, neznamená to, že keď to cítime, tak zomrieme. Pri veľkých továrniach by ľudia nemali žiť, ale to by sme potom nemali žiť vo veľkých mestách," uviedla Viktória Miklósová z Ústavu krajinnej ekológie Slovenskej akadémie vied.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy