Skoro jasno
10°
Bratislava
Valér
18.4.2024
Na obhliadku mŕtveho môžu po novom poslať aj urológa. Súdni lekári sa naopak musia preškoliť
Zdielať na

Na obhliadku mŕtveho môžu po novom poslať aj urológa. Súdni lekári sa naopak musia preškoliť

BRATISLAVA / Problém so zabezpečím obhliadok mŕtvych stále nie je vyriešený. Lekári, ktorí chcú telá obhliadať dobrovoľne, sa museli preškoliť. Ale tí, ktorých úrad do služby určí sám, nemusia absolvovať nič.

Obhliadky tiel od 1. marca budú musieť vykonávať aj lekári špecialisti, ktorí to v živote nerobili a o súdnom lekárstve naposledy počuli v jednom semestri na vysokej škole.

"Ja ako súdny lekár s 22-ročnou praxou na to, aby som mohol vykonávať to, čo chcem, musím absolvovať preškolenie, hoci mám atestáciu na určovanie príčin smrti. Ale všeobecný lekár alebo pediater to môže robiť bez preškolenia. Ak toto je spôsob, akým zabezpečiť vyššiu kvalitu obhliadok, tak k tomu nepotrebujem viacej povedať," na rovinu vyjadril svoj názor súdny lekár Peter Kováč. 

Bez skúseností

Mnohí lekári s týmto systémom nesúhlasia. Úrad pre dohľad totiž môže do služby po novom povolať kohokoľvek - ušného, očného, kožného, alebo diabetológa. "Ja si neviem predstaviť, že to má robiť kožný, či očný. Ako on bude vedieť určiť, že išlo o násilnú smrť, keď s tým skúsenosť žiadnu nemá,"  pýta sa internista Štefan Vogl. 

Preškolenie, ktoré trvá pár hodín pri káve, alebo kniha o tom, ako postupovať pri obhliadke tela, je podľa bývalého ministra Romana Kováča nedostatočné. Vyžadovalo by si to aspoň jeden semester, čiže niekoľko mesiacov.  

Žiadne výhovorky

Tí, ktorí ale obhliadky vykonávajú dlhé roky, teda všeobecní lekári pre dospelých, nesúhlasia s kolegami špecialistami. "Každý lekár vie určiť smrť. Každý. A každý lekár musel na začiatku praxe obhliadať telá, takže rozdiel je v tom či to nerobil dva roky alebo 30, ale dokáže to každý," myslí si lekárka Monika Palušková.

Kompromis

Po rokovaní ministra zdravotníctva, Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou a zástupcov lekárov došli k záveru, že zákon sa meniť nebude. Minister dal ale prísľub, že úrad nebude lekárov k obhliadkam nútiť. Služby vraj rozdelia len medzi dobrovoľníkov, ktorí na to budú mať papier. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy