Polojasno
Bratislava
Valér
18.4.2024
Krvavá bitka utečencov v Calais. Nevídaná miera násilia, tvrdí minister vnútra
Zdielať na

Krvavá bitka utečencov v Calais. Nevídaná miera násilia, tvrdí minister vnútra

CALAIS / Do severofrancúzskeho prístavného meste Calais vyslali na pomoc ďalšie dve policajné jednotky. Pri štvrtkovej bitke medzi utečencami z Eritrey a Afganistanu tam utrpelo poranenia 22 ľudí, pričom piati z nich majú strelné zranenia. Minister vnútra Gerard Collomb varoval pred možným nárastom násilia.

Konflikt vypukol po podávaní jedla, keď skupina asi 200 Eritrejčanov napadla asi tridsiatich Afgancov. Migranti podľa polície útočili najprv kameňmi a palicami, pričom následne začal neznámy páchateľ strieľať. Strelné zbrane sa pritom medzi utečencami vyskytujú len ojedinele.

V kritickom stave ostávajú štyria Eritrejci vo veku 16 až 18 rokov. Polícia momentálne pátra po 37-ročnom mužovi z Afganistanu, ktorého podozrieva zo streľby. "Je to nevídaná miera násilia," uviedol minister vnútra Collomb. Situáciu označil za mimoriadne vážnu a podľa jeho slov, to už nejde dlhšie znášať. 

V oblasti zomreli minulý rok v dôsledku násilia štyria migranti, v roku 2016 ich bolo štrnásť a v roku 2015 osemnásť. Vláda zatvorila utečenecký tábor v Calais v roku 2016. Napriek tomu sa v jeho okolí hromadí množstvo migrantov dúfajúc, že sa im podarí dostať sa do Veľkej Británie. Momentálne sa tam pohybuje podľa rôznych odhadov od 550 do 800 migrantov. 

Ani na Slovensku sa utečenci nechystajú ostať. Žiadajú o slobodu: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy