Jasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Marek (23) ma prinútil k sexu, tvrdí 16-ročný Tomáš
Zdielať na

Marek (23) ma prinútil k sexu, tvrdí 16-ročný Tomáš

BRATISLAVA / Odsúval ho od seba a pritom vykrikoval "prečo ja?!" Odpoveďou mu boli slová, "lebo sa mi páčiš". K nepríjemným spomienkam sa musel vrátiť 16-ročný Tomáš. Chlapca pred rokom násilím prinútil k análnemu styku o sedem rokov starší Marek.

Mal 15 rokov. S priateľkou sa potulovali nočnými ulicami hlavného mesta. Nadránom sa pri reštaurácii dali do reči s 22-ročným Marekom, ktoré videli prvýkrát.

Po krátkom rozhovore Marek ponúkol Tomášovi brigádu u nich vo firme.

Násilný pohlavný styk

Priateľku na Marekovom aute spoločne zaviezli do školy a Tomáša odviezol na odľahlé miesto neďaleko vojenského cintorína v bratislavskej Petržalke. Tam mal chlapca zamknúť v aute a násilím prinútiť k análnemu styku a masturbácii.

"To už bol strach, lebo som ho poznal asi len hodinu," hovorí tínedžer.

Tomáš sa najprv bránil. Marek ho ale prinútil a po pohlavnom styku mu podľa slov tínedžera ukázal zbraň a putá, ktoré mal v aute. Tvrdí, že ho chcel obžalovaný vystrašiť, aby o tom, čo sa stalo v aute, nikomu nepovedal.

"Že to nemám nikomu hovoriť, že aj keby som to niekomu povedal, tak jemu uveria skôr ako mne, lebo on je starší," hovorí Tomáš.

Necíti sa vinný

Tínedžer sa doma s plačom zdôveril mame. Tá zavolala policajtov, ktorí muža chytili.
Obžalovanému na pojednávaní prekážala prítomnosť médií. Súd jeho žiadosti, aby jednanie prebiehalo bez prítomnosti verejnosti, nevyhovel.

Marek pri svojom opise udalosti povedal, že sa cíti byť nevinný.

"S obžalobou nesúhlasím a to z toho dôvodu, že k análnemu styku došlo dobrovoľne, bez použitia násilia," tvrdil.

Názor odborníkov

Na súde odzneli aj vyjadrenia prizvaných znalcov. Tí potvrdili, že navonok Tomáš nejaví známky traumy ako obeť sexuálneho násilia a že naivne pristupoval k celej situácii.

"To bol typický príklad určitej naivity, hľadanie samého seba, hľadanie sexuálnej orientácie a možno ten traumatický zážitok ho poznačí na celý život," vysvetlil psychológ Karol Kleinmann.

​Druhé pojednávanie je naplánované na 15. decembra. Na ňom chce súd vypočuť ďalších svedkov a padnúť by mal aj záverečný verdikt.

Obžalovanému v prípade dokázania viny hrozí 15 rokov za mrežami.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy