Oblačno
19°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
V kauze Judáš vypovedali Beňa, Čech aj Slobodník. Padlo aj meno Lučanský, mal prijať viacero úplatkov
Zdielať na

V kauze Judáš vypovedali Beňa, Čech aj Slobodník. Padlo aj meno Lučanský, mal prijať viacero úplatkov

BANSKÁ BYSTRICA / Boris Beňa, Daniel Čech a Bernard Slobodník sa vo štvrtok, 3. novembra, stretli na chodbe špecializovaného trestného súdu. Vypovedali ako svedkovia v korupčnej kauze bývalého šéfa policajných odposluchov. Jozef Rehák bol podľa obžaloby na výplatnej listine sýkorovcov a ex-siskára Františka Böhma.

Stretávali sa pracovne, aj vtedy, keď potreboval zistiť čosi o policajných odposluchoch. Takto vypovedal o kontakte s obžalovaným bývalý funkcionár NAKA Bernard Slobodník. "Povedal som pravdu, ako to súd vyhodnotí, to už neviem. Mal som s ním normálne pracovné vzťahy," uviedol.

Výpadok elektriny asi na hodinu skomplikoval výpoveď Borisa Beňu z SIS. Popisoval, čo počul o spôsobe spolupráce policajtov s podsvetím. Medzi osobami, ktoré dostávali paušál, mal byť aj Jozef Rehák. Beňa bol pritom sám za úplatky odsúdený na trojročný trest s podmienečným odkladom na päť rokov. "Oproti ostatným spoluobvineným v tejto veci bol môj trest najvyšší, takže logicky z toho vyplýva, že benefity boli v prípade mojej osoby nulové," povedal.

Trojročný trest so štvorročnou skúšobnou dobou má aktuálne bývalý šéf finančnej správy Daniel Čech, za to, že roky kryl nelegálny biznis Františka Böhma. Dnes na súde priznal, že dostával peniaze za citlivé daňové informácie. Milan Lučanský mu mal opakovane vyplatiť 4 000 a 2 000 eur. Prokurátora Matúša Harkabusa nič z doposiaľ odznených vecí neprinútilo zmeniť obžalobu, naďalej ju považuje za dôvodnú. 

V procese, kde Rehákovi hrozí trest vo výške 5 až 12 rokov, sa ešte očakáva výpoveď bývalého šéfa finančných kriminalistov Ľudovíta Makóa. Ako informovala hovorkyňa Špecializovaného trestného súdu v Banskej Bystrici, Katarína Kudjaková, hlavné pojednávanie bude pokračovať 21. novembra.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy