Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
253. deň na Ukrajine: Masívna výmena zajatcov aj neúspešné hľadanie "špinavých bômb"
Zdielať na

253. deň na Ukrajine: Masívna výmena zajatcov aj neúspešné hľadanie "špinavých bômb"

BRATISLAVA / Moskva a Kyjev vykonali masívnu výmenu zajatcov. Medzinárodná agentúra pre atómovú energiu známky "špinavých bômb" na Ukrajine nenašla. Rusi údajne integrujú záporožskú elektráreň pod svoju správu, zároveň varujú Spojené kráľovstvo. Bulharsko sa pridáva ku štátom, ktoré brániacej sa krajine pošlú ťažké zbrane.

Súhrny predchádzajúcich dní nájdete TU.

Rusko a Ukrajina si vymenili stovky zajatcov

Dve strany konfliktu si vo štvrtok vymenili dovedna 214 vojnových zajatcov - každá zo strán ich vydala 107. Mnohí z prepustených Ukrajincov sú zranení bojovníci, ktorí sa pokúšali ubrániť Mariupol. "Podarilo sa nám výmenou získať ťažko zranených z Mariupola vrátane tých, ktorí sú pripútaní na lôžko, chlapcov s ranami od šrapnelov na rukách aj nohách, strelnými ranami v rôznych častiach tela. Sú medzi nimi ľudia s amputovanými končatinami, aj takí, ktorí si necítia časť tváre, či s infikovanými ranami," uviedol vedúci ukrajinskej prezidentskej kancelárie Andrij Jermak.

MAAE nenašla žiadne dôkazy tzv. "špinavých bômb"

Medzinárodná agentúra pre atómovú energiu na žiadosť Kyjeva navštívila tri lokality na Ukrajine. Ruská strana totiž šíri tvrdenia, že napadnutý štát vyvíja "špinavé bomby". Údajne ich plánuje použiť na vlastnom území a obviniť Kremeľ. Vyšetrovanie kompetentnej inštitúcie "nepreukázalo žiadne známky nedeklarovaných jadrových aktivít a materiálov", tvrdí jej generálny riaditeľ Rafael Grossi.

Rusi údajne začali s integráciou Záporožskej jadrovej elektrárne pod svoju správu

Regionálny šéf samosprávy v Enerhodare, Alexander Volga, to potvrdil pre spravodajský portál Ukraina.ru. Podľa neho do areálu prišiel aj personál z Ruska. Poradca generálneho riaditeľa Rosenergoatomu (spoločnosť, ktorá má elektráreň spravovať), Renat Karčaa, však informoval, že sa tak stane až po vyčerpaní dostupných palivových rezerv. 

Bulharský parlament schválil vojenskú pomoc pre Ukrajinu

Pomerom 175:45 odsúhlasil poskytnutie ťažkých zbraní. Tomuto rozhodnutiu predchádzali mesiace sporov medzi politickými stranami. V koalícii je totiž aj prokremeľská socialistická strana, v opozícii zas ultranacionalistická Obnova.

Rusko po útoku dronmi na Kryme varovalo Britániu pred "nebezpečnými následkami"

Moskva obviňuje ostrovný štát z pomoci Ukrajine pri útoku na ruskú flotilu. Rusi si predvolali britskú veľvyslankyňu Deborah Bronnertovú a oficiálnym spôsobom vyslali Spojenému kráľovstvu odkaz. "Takéto konfrontačné akcie Angličanov prinášajú riziko vystupňovania situácie a môžu viesť k nepredvídateľným a nebezpečným následkom," vyhlásilo ministerstvo zahraničných vecí.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy