Zatiahnuté
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Veľká policajná akcia v Banskej Bystrici
Zdielať na

Veľká policajná akcia v Banskej Bystrici

BANSKÁ BYSTRICA / Minulý rok zadržali policajti v banskobystrickom kraji až 350 vodičských preukazov tým, ktorí šoférovali pod vplyvom alkoholu. A ten sa podpísal pod mnoho vážnych dopravných nehôd. Počas niekoľkodňovej rozsiahlej akcie preto policajti kontrolovali vodičov v celom kraji.

V noci alebo skoro ráno, v týchto časoch najčastejšie vyrážajú záchranárske zložky k dopravným nehodám, ktoré zapríčinil alkohol. Iba počas uplynulého týždňa zaznamenali v banskobystrickom kraji až 23 prípadov kedy vodiči šoférovali pod vplyvom alkoholu. Preto sa hliadky zamerali na vodičov pod vplyvom alkoholu. Desiatky policajtov bolo vidieť na cestách po celom kraji. Išlo o niekoľkodňovú akciu, vodičov áut kontrolovali skoro ráno, no aj neskoro v noci.

"Som si išiel pomaly na trojke, alebo štvorke a zrazu som bol horeznačky. Držal som sa strechy, veď som mocný chlap," hovorí vodič vozidla,  ktorému namerali viac ako dve promile alkoholu. Nezvládol návrat domov z plesu a neďaleko Badína liezol z havarovaného auta v obleku s motýlikom na krku. Aj on patrí medzi 350 vodičov, ktorým minulý rok zadržali policajti v banskobystrickom kraji vodičský preukaz.

Kontrola bola zameraná na alkohol za volantom. Dychovej skúške sa musel podrobiť každý vodič, ktorého počas policajnej akcie zastavili. Vytipovali si viacero úsekov kde dochádza najčastejšie k dopravným nehodám, kde vodiči prekračujú rýchlosť,  či nerešpektujú dopravné predpisy.

Hovorkyňa PZ v Banskej Bystrici Petra Kováčiková: "Hliadky sú hlavne na miestach, kde sa nám najčastejšie vyskytujú problémy s porušovaním predpisov zo strany vodičov. Zameriavame sa hlavne na priestupky, ktoré sú najčastejšími príčinami vzniku dopravných nehôd." 

Vodiči pod vplyvom alkoholu môžu dostať pokutu až do výšky 800 eur. A získať späť vodičský preukaz nie je vôbec jednoduché. Na previnilca čakajú špecializované lekárske vyšetrenia. Musí sa podrobiť poradenstvu u psychológa, čaká naňho aj preskúšanie v autoškole, čo je časovo aj finančne náročný proces. "Počas minulého týždňa bolo v banskobystrickom kraji zaznamenaných až 23 prípadov, kedy vodiči jazdili pod vplyvom alkoholu," dodáva Kováčiková.

No a tí nepoučiteľní môžu dostať až doživotný súdny zákaz šoférovania, ako napríklad starší muž, ktorého pred 4 rokmi zastavila hliadka pri Uľanke a mal viac ako 4 promile. Na otázku koľko pred cestou vypil alkoholu, odpovedal pohotovo: "...dve ťapky a pivo." 2 ťapky tvrdého alkoholu a veľké pivo ho definitívne pripravili o vodičský preukaz. "Poučil som sa, do auta viac nesadnem."

Polícia pravidelne rieši nespratných vodičov, ktorí si sadnú za volant nielen po pár pohárikoch, ale často aj bez vodičského oprávnenia:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy