Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Parlament schválil čiastočné oslobodenie 13. a 14. platov od daní a odvodov
Zdielať na

Parlament schválil čiastočné oslobodenie 13. a 14. platov od daní a odvodov

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Parlament schválil návrh poslancov NR SR za SNS na čiastočné oslobodenie trinástych a štrnástych platov od daní a odvodov. Dobrovoľné trináste a štrnáste platy budú postupne oslobodené od daní a odvodov do sumy 500 eur pod podmienkou, že budú vyplatené aspoň vo výške priemerného mesačného zárobku zamestnanca. Pozmeňujúci návrh národniarov poslanci schválili počas hlasovania o novele Zákonníka práce od poslancov NR SR za Smer-SD. Čiastočné oslobodenie trinástych a štrnástych platov od daní a odvodov sa bude vzťahovať nielen na súkromný sektor, ale aj na zamestnancov pracujúcich v štátnej a verejnej službe.

Trináste platy bude zamestnávateľ vyplácať v júni a štrnáste platy v decembri. Schválený pozmeňujúci návrh ich definuje ako peňažné plnenia, ktoré môže zamestnávateľ poskytnúť zamestnancovi pri príležitosti obdobia letných dovoleniek a vianočných sviatkov. Podmienkou bude to, aby pri trinástom plate oslobodenom od daní a odvodov pracovný pomer zamestnanca trval nepretržite aspoň dva roky.

Oslobodenie štrnásteho platu od daní a odvodov bude podmienené tým, aby zamestnanec pracoval u zamestnávateľa nepretržite aspoň štyri roky a druhou podmienkou bude, aby zamestnávateľ vyplatil zamestnancovi aj trinásty plat. Opozičná predsedníčka hospodárskeho výboru Jana Kiššová súhlasí s tým, aby ľudia zarábali viac, no vládna koalícia to mala urobiť iným spôsobom. "Tak, aby nenavyšovala náklady podnikateľom, pretože tie sa prenesú do cien pre všetkých, a teda aj pre tých, ktorých sa príplatky nedotknú," uviedla.

​Trinásty plat v sume aspoň priemerného mesačného zárobku zamestnanca bude do výšky 500 eur prvýkrát oslobodený od zdravotného poistenia od tohto roku, od dane z príjmov v roku 2019 a od sociálnych odvodov až od roku 2021. "Zástupcovia zamestnávateľov nám povedali, že tento návrh môže mať pozitívny vplyv hlavne na malých a stredných podnikateľov, ktorí doteraz nevyplácali odmeny, pretože to bolo pre nich nákladné," povedal Radovan Baláž z SNS. Podľa Jozefa Mihála ale 13. a 14. platy potešia len minimum ľudí, pretože inštitúcie či samosprávy na to nebudú mať peniaze.

Štrnásty plat v sume najmenej priemerného mesačného zárobku sa do výšky 500 eur prvýkrát oslobodí od zdravotných odvodov od tohto roka, od dane z príjmov takisto od tohto roka a od sociálnych odvodov od roku 2019. Zo sumy trinásteho a štrnásteho platu, ktorá prevyšuje 500 eur, sa bude naďalej platiť daň z príjmov, aj sociálne a zdravotné odvody.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy