Zatiahnuté
Bratislava
Jela
19.4.2024
Jediná cesta do obce je uzavretá. Záchranári pôjdu poľnou cestou alebo cez susedný štát
Zdielať na

Jediná cesta do obce je uzavretá. Záchranári pôjdu poľnou cestou alebo cez susedný štát

KALONDA / Obyvatelia Kalondy v lučeneckom okrese sú odrezaní od sveta. Dôvodom je kompletná oprava železničného priecestia. Do obce sa tak po bežnej trase nevedia dostať sanitky, hasiči, ani policajti.

Zo slovenskej strany vedie do prihraničnej obce Kalonda jediná príjazdová cesta. Tá bude ale najbližšie dni úplne uzatvorená. Problém dostať sa sem budú mať najmä vozidlá záchranárskych zložiek. Cesta je úplne neprejazdná od utorňajšieho rána. Obyvatelia si nechávajú svoje autá pred obcou, niektorí využívajú obchádzku cez Maďarsko. Čo je ale o niekoľko kilometrov dlhšia trasa. Zisťovali sme, ako tu v prípade nešťastia budú zasahovať profesionáli. "Podľa mojich informácií hasiči nemajú problém sa dostať, síce cez Ipeľ a cez podmienky, ktoré nie sú najlepšie," hovorí Réka Papp, zástupkyňa starostky obce Kalonda.

Hasiči si trasu cez poľnú cestu dnes aj prešli. Sanitky to ale budú mať zložitejšie. "Uvažovali sme nad tým, lebo sú tu aj starší ľudia. No neviem, či by ich vytrepali sem, lebo inak nemám ani najmenšie tušenie," hovorí Eva, obyvateľka obce. 

Operačné stredisko, ktoré riadi a koordinuje činnosť všetkých sanitiek na Slovensku, ale oficiálne informácie o tejto uzávere až do utorka nemalo. "Ihneď, ako sme sa o probléme dozvedeli z neoficiálnych zdrojov, začali sme konať a hľadať také riešenie, aby sme pacientom vedeli pomôcť čo najrýchlejšie," povedala Alena Lacyková-Krčová, hovorkyňa OS ZZS.

Spoluprácu záchranárom prisľúbili hasiči, ktorí sa so svojimi vozidlami vedia dostať aj cez poľnú cestu. "Na každý výjazd sanitky do Kalondy bude ambulanciu zdravotnej služby sprevádzať aj hasičské auto," povedala Lacyková-Krčová.

Druhou možnosťou by bola obchádzková trasa cez Maďarskú republiku. Tu ale musia žiadať výnimku. Podľa zákona totiž sanitky nemôžu prechádzať územím cudzieho štátu na majákoch. "Oslovili sme ministerstvo zdravotníctva, aby odkomunikovalo s maďarskou stranou dočasnú výnimku pre naše sanitky," povedala Lacyková-Krčová.

Úplná uzávera tejto trasy by mala oficiálne trvať až do piateho decembra. "Sľúbili nám, že to len do nedele, do tejto nedele. Tak aby sa potom dalo prejsť, síce len jedným jazdným pruhom, ale určite sa bude dať. Aspoň dúfajme," povedala Papp. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy