Skoro jasno
15°
Bratislava
Česi pošlú armádnych lekárov, pacientov prevážajú sanitkami
Zdielať na

Česi pošlú armádnych lekárov, pacientov prevážajú sanitkami

"Dokážme im, že sme nenahraditeľní," píšu lekárski odborári. Tým počas nočného rokovania nestačilo ďalšie zvýšenie platov. Na Úrade práce tak od 1. decembra skončilo asi 1 200 lekárov. Niektorým z nich síce nariadili pracovnú povinnosť, no oni na to kašlú. O pacientov sa tak starajú len tí, ktorým sa nemálilo 300 € prilepšenie k platu.

Podľa odborárov chce vláda súčasnú situáciu hnať až na hranu. "Dnes pokojne oddychujte. My, čo sme doma, ich (nemocnice) podporujme SMSkami, komentármi na webe, telefonicky... Nič nie je stratené," neúnavne burcuje LOZ na svojej stránke. A to podľa hesla - neverte nikomu a ničomu, len nám. VIAC TU.

Nemocnice hľadajú chýbajúcich lekárov prostredníctvom úradov práce aj inzerátov. Tak ako v Bojniciach. V Čadci zase oslovili s ponukou lekárov z Ukrajiny.

Česko posiela na Slovensko armádnych lekárov na výpomoc. Tento krok schváli zajtra vláda. "V súčasnosti vyhodnocujeme naše kapacity a možnosti, ako by sme mohli čo najviac pomôcť," povedal hovorca rezortu obrany Jan Pejšek.

Odmietli ešte výraznejšie zvýšenie platov

Vláda počas posledného rokovania ponúkla ešte viac. Neatestovaný lekár by mal garantovaný základ 807 eur a atestovaný 1 230 eur plus ďalšie peniaze za služby. K 1. júlu 2012 by sa základné mzdy zvýšili ešte viac - na úroveň 1,2 až 1,9 násobku priemernej mzdy v národnom hospodárstve.

No a od 1. januára 2013 by sa minimálny základný plat atestovaného lekára dostal na úroveň 1 760 €. Odborári postupne strácajú podporu verejnej mienky. ČÍTAJTE TU.

Sme nenahraditeľní, dodávajú odvahu

Minister Ivan Uhliarik tvrdí, že splnili všetky požiadavky LOZ, ponúkli ešte vyššie platy. Odborárom sa to však málilo a ponuku odmietli. 

"Sme na vás hrdí! Lekársky stav musí už konečne vstať z popola! My, výbor, LOZ sme stále s vami! Neopúšťame vás! Dokážme im, že sme nenahraditeľní!" dodávajú lekárom odvahu odborárski bossovia. Ich šéf Marián Kollár ale výpoveď nepodal, má súkromnú eseročku.

"Stratili sa" ďalší lekári, pacientov prevážajú

Žilinská fakultná nemocnica sa o urgentné prípady zvláda starať, chýba jej však približne 45 lekárov. "Snažíme sa im doručiť príkazy, aby sa dostavili do práce,“ povedala hovorkyňa nemocnice Petra Lihanová.

Aj dnes riešia v Univerzitnej nemocnici Bratislava problém s tým, že lekári nenastúpili do práce. Päť nemocníc, ktoré zastrešuje, zabezpečuje akútnu zdravotnú starostlivosť. Najvážnejšia situácia je na ortopédii a traumatológii.

V spolupráci s krajským operačným strediskom niektorých pacientov v rámci zabezpečenia akútnej zdravotnej starostlivosti posielajú do iných blízkych nemocníc, napríklad do Nemocnice Svätého Michala alebo do Národného onkologického ústavu.

Ani doručenie pracovných príkazov neznamená, že lekári do práce prídu. Napríklad v Trnave malo podľa Obvodného úradu príkazy v rukách 43 lekárov, asi polovica z nich vo štvrtok do práce neprišla. Porušujú tak ústavný zákon o núdzovom stave a hrozí im pokuta prípadne až trest odňatia slobody.

Súčasná kritická situácia v zdravotníctve potrebuje nutne riešenie. Myslia si to aj súkromní lekári, ktorí chcú ostať pri pacientoch, zároveň však upozorňujú, že ďalšie zníženie platieb za poistencov štátu, môže byť pre zdravotníctvo katastrofou. 

Vláda sa s predstaviteľmi Lekárskeho odborového združenia nedohodla ani po poslednom takmer deväťhodinovom rokovaní. VIAC O ATMOSFÉRE TU.

Okolo 1 200 lekárov tak už od polnoci nie je zamestnaných v dotknutých nemocniciach, niektorým však nariadili pracovnú povinnosť a vo štvrtok majú prísť na svoje bývalé pracoviská.

sita

Súvisiace články

Najčítanejšie správy