Zatiahnuté
13°
Bratislava
Florián
4.5.2024
Bolo to o kultúre a tradíciách, ale aj o sociálnom vylúčení či živote na okraji. Pripomenuli sme si Medzinárodný deň Rómov
Zdielať na

Bolo to o kultúre a tradíciách, ale aj o sociálnom vylúčení či živote na okraji. Pripomenuli sme si Medzinárodný deň Rómov

BRATISLAVA / Má 92 rokov a je Rómka. Na otázku, či Rómovia nepracujú, reaguje, že slúžiť začala a tvrdo pracovala od 12 rokov. Ôsmeho apríla si už 34. krát pripomíname Medzinárodný deň Rómov. Témami rôznych podujatí v pondelok (8. 4.) neboli len ich tradície a kultúra, ale aj to, že kým niektorí Rómovia žijú v sociálnom vylúčení, iní sú úspešní v rôznych sférach spoločnosti.

​"Som pyšná, že som Slovenka a etnicky som Rómka. Nikdy som to nedelila," hovorí Denisa Havrľová, publicistka a pedagogička. Dlhoročná novinárka a dnes pedagogička vyrástla v Očovej, kde vraj rozdeľovanie na Rómov a Nerómov nezažila. 

Šok ale zažila v Prešove ako 22-ročná. "Vtedy som si uvedomila nejakú svoju inakosť. Prišla som do potravín a chodila za mnou nejaká predavačka. Ja som sa slušne opýtala, že teda nechápem, prečo za mnou chodí. A ona povedala tak všeobecne - no lebo cigáni kradnú. A čo s tým mám ja? Ja som vtedy úplne poslušne z košíka vybrala všetko, čo som tam mala a dala som to presne tam, odkiaľ som to vybrala," priblížila Denisa. Nikdy sa tam už nevrátila.

​Hovorí, že situácia sa zlepšovala, no zhoršila sa, keď sa do politiky dostali extrémisti. Aj jej starká, ktorej príbehy občas zverejní, je ukážkou toho, že nikto nemôže tvrdiť, že Rómovia nechcú pracovať. Už ako 12-ročná totiž pracovala. Podľa jej slov mala zlé detstvo, ale v službe ju mali radi. Napriek tomu sa chcela učiť. "Nikdy som nevidela svojich rodičov, že by nepracovali," zhodnotila Denisa.

Predstava mnohých je, že Rómovia rovná sa osada. "Na Slovensku je zhruba 700-tisíc Rómov, ale tých, ktorí žijú v separovaných lokalitách, tých je menej ako polovica," informovala projektová manažérka Ingrid Zubková, Úrad splnomocnenca vlády SR pre rómske komunity.

Osady bez vody sú ale problém. Už v apríli sa obce budú môcť zapojiť do výzvy na pomoc s budovaním kanalizácie, vodovodu či zberných dvorov. "Tak ako sa bežne hovorí, že dostanú bývanie a potom to nie je využívané. Nie, my musíme zmeniť myslenie, aby si to začali vážiť," uviedol Alexander Daško, splnomocnenec vlády pre rómske komunity. 

Aj deti zo sociálne znevýhodneného prostredia môžu vyniknúť a uplatniť sa vďaka snahe strednej školy. "Máme viac tých odborov, ktoré decká môžu študovať a kvôli tomu, aby sa mohli uplatniť v budúcnosti," priblížila Jana Mašlonková, učiteľka Súkromnej spojenej školy, Biela voda, Kežmarok. 

Problémom je segregácia školákov. Mimovládne organizácie upozornili, že peniaze z plánu obnovy sú vraj mienené nevhodne. "Na projekty, ktoré - zdá sa - majú šancu segregáciu ešte viac posilniť a zabetónovať," priblížil Rado Sloboda, riaditeľ Amnesty International Slovensko. Ministerstvo reagovalo, že už v decembri vydalo nové usmernenia. "Priamym výsledkom je aj zastavenie niektorých projektov, ktoré v tomto kontexte považoval rezort za rizikové," informovala Dagmara Al-Khaldi Mičeková, hovorkyňa ministerstva školstva.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy