Jasno
14°
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Na východe Slovenska zahliadli ďalšieho medveďa 200 metrov od domov
Zdielať na

Na východe Slovenska zahliadli ďalšieho medveďa 200 metrov od domov

STAKČÍN / Ak by navrhovaný zákon už platil, zrejme by sa aj nasledujúci prípad skončil smrťou medveďa. V Stakčíne sa totiž pohyboval približne 200 metrov od domov a navyše sa správal veľmi nezvyčajne.

​Približne 200 metrov od dediny zničil úle a podľa ochranárov nejavil známky strachu ani vtedy, keď sa k nemu priblížili. "Je to neštandardné správanie medveďa, ktorý sa pohybuje pri obci. Tá lokalita je relatívne ďaleko od miesta, kde by mal brložiť," ozrejmil Jozef Štofík, zoológ NP Poloniny. 

Majiteľ úľov privolal aj policajnú hliadku a spoločne sa ho snažili odplašiť. Na miesto dorazil aj zásahový tím. Medveď ušiel až keď použili pyrotechniku. "Spoločne vykonali plašenie medveďa, že použili petardy a takým spôsobom ho odplašili," priblížil Štofík.

​Medveďa v okolí včelína zaregistrovali aj v nasledujúcich dňoch, vďaka plašičom sa bližšie nepriblížil. "Na základe odporúčania Zásahového tímu zároveň majiteľ nainštaloval na lokalite elektrický ohradník," uviedla Kristína Bocková, hovorkyňa ŠOP SR. Počet medveďov v Národnom parku Poloniny nie je možné určiť, podľa ochranárov ide iba o odhady. "To sú údaje ešte pred 10 rokov, keď sa robil genetický monitoring, vtedy sa odhadovalo 16 až 20 medveďov," ozrejmil Štofík.

Ak vláda schváli ústavný zákon, ktorý by umožnil odstrel medveďov v okolí miest do vzdialenosti 500 metrov, zastreliť medveďa budú môcť vykonať nielen členovia zásahového tímu, ale aj poľovníci, policajti, či správcovia národných parkov. Lokalitu pri Stakčíne budú ochranári v nasledujúcom období monitorovať. "Prezreli celú lokalitu a nastavili fotopasce a plašiče na medveďa, prebieha na tej lokalite monitoring, či sa nepriblíži znova," dodal Štofík. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy