Jasno
23°
Bratislava
Jarmila
28.4.2024
Dodávka kontaminovaných jahôd má svoje dôsledky. Školáci ostali bez obedov
Zdielať na

Dodávka kontaminovaných jahôd má svoje dôsledky. Školáci ostali bez obedov

KYSUCE / Dodávka jahôd napadnutých vírusom, ktorý spôsobuje žltačku, má svoje dôsledky. Objavilo sa v jedálni kysuckej základnej školy a pracovníčky kuchyne preto museli zostať v karanténe. Toto ovocie pochádzalo z Maroka a dodávateľ ho nakúpil v Poľsku.

​Viacerí rodičia školákov v Krásne nad Kysucou, majú teraz starosti naviac "Zamestnanci kuchyne musia ísť do karantény," informoval Jozef Grapa, primátor Krásna nad Kysucou. A to preto, že narábali s kontaminovanými jahodami, doplnila regionálna hygienička v Čadci Xénia Lukáčová.

​A pretože kuchárky zo školy v centre mesta zostali doma, učiteľom a ani žiakom nemá kto navariť obedy. "Boli sme na to naučení, že chlapec išiel pekne na obed. Teraz je na suchej strave, čo narobíme," uviedol miestny. "Mám výhodu v tom, že som na maródke, čiže ja navarím, ale veľa detí je bez stravy," doplnila miestna. "Zvýšený zdravotný dozor je počas maximálnej inkubačnej doby vírusovej hepatitídy typu A, čiže 50 dní," priblížila Lukáčová.

Z tejto kuchyne vozia obedy aj do druhej základnej školy, kde teda nastal rovnaký problém. "Vedenie školy požiadali rodičov, aby im dávali výdatnejšie desiaty," uviedol Grapa. Okrem toho, že rodičia majú pozorovať zdravotný stav svojich detí, hygienici odporučili očkovanie. Taktiež nariadili v škole viaceré opatrenia na zabránenie prípadného vzniku a šírenia žltačky. Hygienička odporúča plošnú dezinfekciu a tiež zákaz hromadných akcií.

Súvisiace články