Jasno
14°
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Jahody, ktoré rozdávali v škole, mohli byť kontaminované. Nejedli ich len deti
Zdielať na

Jahody, ktoré rozdávali v škole, mohli byť kontaminované. Nejedli ich len deti

KRÁSNO NAD KYSUCOU / V Kysuckom regióne rezonuje prípad jahôd, ktoré mohli pochádzať zo šarže označenej ako "kontaminovaná vírusom", spôsobujúcim hepatitídu typu A. Ovocie sa objavilo v základnej škole v meste Krásno nad Kysucou. Vypestované bolo v Maroku a dodávateľ ho nakúpil v Poľsku.

Riaditeľ, ako aj zriaďovateľ základnej sa k tejto záležitosti vyjadrovať nechceli. Žiaci dostali jahody v balení vo svojej školskej jedálni ako čerstvé ovocie k obedu. Doma ho nejedli len títo školáci. "Vnučka priniesla. Ona ich nejedla, ale malý vnúčik ich jedol," povedala stará mama žiačky. Rovnaký scenár potvrdili aj ďalší rodinní príslušníci. 

"Nahlásil nám to riaditeľ základnej školy," uviedla Xénia Lukáčová, regionálna hygienička z Čadce. Všimla si to jedna mama dieťaťa. "Na základe šarže, ktorá tam bola, ktorú si porovnala so šaržou, ktorá bola na web stránke," doplnila hygienička. "Tieto jahody sa dostali na Slovensko nelegálnou cestou. Dovozca, ktorý nie je registrovaný, priamo umiestnil tieto jahody v školskom zariadení," objasnil Jozef Bíreš, ústredný riaditeľ Štátnej verejnej a potravinovej správy Slovenskej republiky. 

Hygienici kontrolujú obchodné reťazce

Dodávateľom je firma zo Žiliny. Táto spoločnosť nakupovala ovocie v Poľsku. "Obchodník to nakúpil v Biedronke. Kompetentná autorita nemala takúto potravinu prevziať, zvlášť, keď sú to deti," doplnil Bíreš. Hygienici z Čadce okamžite pristúpili k preventívnym opatreniam a informovali rodičov o situácii, aby sledovali zdravotný stav detí.

"Štátna veterinárna potravinová správa nariadila kontroly v obchodných reťazcoch, najmä v pohraničí," dodal Bíreš. Zdravotníci už aj spracovali leták pre Kysučanov, kde upozorňujú na príznaky hepatitídy typu A, teda horúčku, bolesť brucha až po ožltnutie.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy