Polojasno
22°
Bratislava
Žofia
15.5.2024
Pomoc s hypotékami nedostanú všetci dlžníci. Problém je v refinancovaní
Zdielať na

Pomoc s hypotékami nedostanú všetci dlžníci. Problém je v refinancovaní

BRATISLAVA / Pomoc so splácaním hypoték je spustená len pár dní, no niektorí dlžníci zostali sklamaní. Na Úrade práce, kde si chceli vybaviť štátnu podporu, nepochodili. To, že na finančný príspevok nemá nárok, zistil na mieste aj náš divák.

​"Keď som sa zastavil na úrade práce so žiadosťou o vyplácanie mesačnej dotácie za navýšene úroky hypotéky a namieste som zistil, že nárok nemám, lebo pomoc sa nevzťahuje na hypotéky, ktoré boli refinancované, " opísal divák Daniel. Pán Daniel pristúpil k refinancovaniu hypotéky potom ako mu hrozila vysoká úroková sadzba. "Ja som začínal s úrokom 0,85 % a tá mi skončila v roku 2023 v júni. Moja banka mi ponúkla novú fixáciu na 4,8 %. To by som platil o 200 eur viac. Konkurenčná banka mi ponúkla úrok 3,2 %," uviedol Daniel. 

​V praxi to znamená, že po refinancovaní hypotéky v inej banke si vylepšil svoje podmienky. Mesačné úroky mu však aj tak stúpli. Namiesto 200 o 130 eur. "Ja som sa rozhodol využiť najlepšiu možnosť a keďže vtedy ani vláda ani nikde sa nespomínalo, že bude nejaká pomoc, nejaká dotácia, tak ako bežný spotrebiteľ som aj ja hľadal a jednal o lepších podmienkach," vyjadril sa Daniel.

Analytici v minulosti odporúčali refinancovanie

Urobil mimochodom presne to, čo vtedy odporúčali všetci analytici a odborníci. "Oplatí sa preskúmať si v čo v ktorej banke ponúkajú," povedal Marián Búlik, finančný analytik. "Najzákladnejšie pravidlo je prísť do banky a poradiť sa čo najskôr. Riešení môže byť viacero. Riešením môže byť aj zníženie splátky na 6 mesiacov. To ale odporúčame len v ťažkých situáciách," informovala Marta Cesnaková, hovorkyňa SLSP. 

O hypotekárnu pomoc môžu požiadať tí dlžníci, ktorí vlani refixovali svoju hypotéku a stúpli im mesačné splátky. Tí ktorí ju refinancovali a podľa analytikov sa správali zodpovedne na dotáciu nemajú nárok. "Vláda týmto krokom deformuje trh lebo vyčleňuje určitú skupinu ľudí ktorým zadotuje hypotéky a aktívnejším, ktorí sa starali aby ju mali lacnejšiu žiadnu pomoc neposkytne," uviedol Bulík.

Robert Fico pred voľbami sľuboval pomoc od bánk 

Práve situácia s vysokými splátkami hypoték na bývanie bola veľkou predvolebnou témou. Vtedy ako opozičný poslanec šéf smeru navrhoval, aby s vysokými splátkami ľuďom pomohol štát aj banky. "Ak smer sociálna demokracia bude vo vláde nebudeme vymýšľať teplú vodu bude spolu s bankami štát prispievať 3 % na vysoké úrokové sadzby," povedal Robert Fico pred voľbami. 

Vláda Roberta Fica pomoc s vyššími splátkami na bývanie predstavila koncom novembra, jednou z podmienok je aj príjmový strop 2 086 eur v hrubom.
Ministerstvo financií zároveň tvrdí, že zmeniť podmienky nateraz neplánuje a tvrdí, že pomoc nie je možné uplatniť pri „prenesení“ úveru do inej banky. "Pri už uskutočnenom refinancovaní nie je možné zo strany štátu zabezpečiť spravodlivý prístup pre všetkých dlžníkov. V takýchto prípadoch totiž dochádza k zmene dĺžky splácania a aj výšky úveru," znelo stanovisko Ministerstva financií. 

"Ja to vnímam to veľmi negatívne, keďže som samoživiteľ, manželka je na materskej," dodal Daniel. Tí ktorí spĺňajú podmienky už môžu o pomoc požiadať po vyplnení tlačiva na úradoch práce. Ak vám ju schvália peniaze vám na účet prídu najskôr 25. februára.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy