Jasno
23°
Bratislava
Jarmila
28.4.2024
Psychiater mal sexuálne napadnúť desiatky pacientiek. Svoju vinu odmieta
Zdielať na

Psychiater mal sexuálne napadnúť desiatky pacientiek. Svoju vinu odmieta

PRAHA / V Prahe začal súd rozmotávať prípad jedného z najznámejších psychiatrov posledných 50 rokov Jana Cimického. Podľa obžaloby mal sexuálne útočiť na desiatky svojich pacientiek. Ten svoju vinu odmieta.

​75-ročný psychiater sa postavil pred súd v Mičánkách. Štátna zástupkyňa jeho obžalobu čítala jednu hodinu. Známy psychiater Jan Cimecký mal znásilniť štyri obete a 35 ľudí mal vydierať. "Dotýkal sa ich v oblasti intímnych partií. Prsia im začal bez vysvetlenia masírovať a stláčať. Celé to trvalo niekoľko minút," priblížila štátna zástupkyňa Martina Adámková. 

Niektoré prípady neskončili obchytkávaním

Medzi obete psychiatra patrili 16-ročné dievčatá. Prípady siahajú až do roku 1979. "Niektoré ženy omdlievali a museli si volať taxík. Tie ženy majú dlhodobé problémy. Skutočnosti by si mali súdy uvedomiť. Nie je to o tom, že sa vám niečo stane a za dva mesiace ste v poriadku. To, čo sa im stalo, v nich môže zanechať následky aj po dobu desaťročí," dodala Lucie Hrdá, právna zástupkyňa obetí.

Ženy sa mali zakaždým vyzliecť, na čo ich psychiater obchytkával na prsiach, prirodzení a niektoré z nich znásilnil. Neskôr sa im vyhrážal, keby obete chceli svoje skúsenosti zverejniť.

Mená obetí nesmú byť zverejnené, avizoval sudca

Cimecký odmietol vypovedať. Prečítal ale prehlásenie, v ktorom kategoricky odmieta, že by ženy sexuálne napadol. Odkazoval sa na to, že to boli pacientky s psychickými poruchami a on im chcel pomôcť. "Necítim sa byť vinný," uviedol psychiater. "Človek s psychickou diagnózou nie je nedôveryhodný. Podľa mňa je to dosť lacná obhajoba," povedala zástupkyňa obetí.  

Ak médiá zverejnia mená obetí, dostanú vysokú pokutu. Oboznámil ich s tým sudca. Niektoré svedkyne budú vypovedať neverejne. Ženy požadujú odškodné v celkovej výške 6 miliónov korún. "Keby išlo o peniaze, výška požadovanej sumy mohla byť úplne iná. Toto sú ešte symbolické čiastky," uzavrela Hrdá. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy