Skoro jasno
19°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Červený Kláštor zasiahla silná prietrž mračien. Zastihla množstvo turistov, mnohých dokonca na pltiach
Zdielať na

Červený Kláštor zasiahla silná prietrž mračien. Zastihla množstvo turistov, mnohých dokonca na pltiach

ČERVENÝ KLÁŠTOR / Takto na nich búrka nezaútočila už niekoľko rokov. Zamagurskí pltníci našťastie sledovali radary už od rána a stihli dostať do bezpečia takmer všetky drevené plavidlá aj s turistami. Uviaznutú poľskú plť kymácalo na Dunajci dlhé minúty. Smršť v Červenom Kláštore zničila aj niekoľko vzácnych majestátnych líp.

Hrozivá búrka v Červenom Kláštore zničila nielen storočné lipy ale vyľakala mnohých pltníkov i turistov. "Bola to najhoršia kombinácia, vietor, dážď a krupobitie," opísal situáciu pltník Milan Michna. Slovenské plte sa rýchlo dostali do bezpečia, mnohí turisti vystupovali tam, kde to bolo možné. S poľskou plťou sa intenzívna búrka hrala na hladine Dunajca niekoľko minút. Aj napriek snahe pltníka sa ju nepodarilo dostať do potrebného lievika. A tak si s ňou vietor robil, čo sa mu zachcelo.

Dlhoročný pltník povedal, že skúsení chlapi si aj v takomto počasí vedia na vode poradiť. "Základ je upokojiť ľudí a potom poriadne premýšľať," vysvetlil Michna. Majiteľ pltnice uviedol, že radary síce sledujú každý deň, ale táto smršť prišla veľmi nečakane a rýchlo. "Keď príde taká prepadová búrka, o kotrej nevieme a a niju nezachytíme na radare, tak potom už neostáva nič iné, iba vydržať," vysvetlil majiteľ pltnice v Červenom kláštore, Jozef Hrivko. Že to nebola iba obyčajná prehánka je vidieť aj v parku pred múzeom v Červenom Kláštore. Mohutné lipy tu rástli stovky rokov, no za pár sekúnd ich búrka zničila.


Súvisiace články

Najčítanejšie správy