Polojasno
14°
Bratislava
Marek
25.4.2024
NCZI chce prebrať posielanie pacientov k špecialistom, lekári sa búria
Zdielať na

NCZI chce prebrať posielanie pacientov k špecialistom, lekári sa búria

BRATISLAVA / Od budúceho roka by ste sa k očnému doktorovi alebo alergiológovi mali dostať jednoduchšie. Elektronické objednávanie pacientov k špecialistovi by mal riadiť centrálny štátny systém. Lekári ale už teraz tvrdia, že to nebudú akceptovať.

Podľa hovorkyne rezortu zdravotníctva Petry Lánikovej v pilotnej fáze začnú s vybranými špecialistami, napríklad gastroenterológmi. V praxi by to malo fungovať jednoducho, prídete k svojmu obvodnému lekárovi a okrem výmenného lístka si už odnesiete aj konkrétny termín ku špecialistovi. "Fungovať to bude tak, že Národné centrum zdravotníckych informácií bude prevádzkovať národný objednávací systéme pre pacientov, to znamená, že budeme centralizovať všetky ordinačné hodiny a voľné termíny špecialistov," uviedol hlas NCZI Veronika Daničová.

Zväz ambulantných poskytovateľov, ktorý má viac ako 2 000 členov, je z tohto návrhu rozčarovaný a myšlienku odmieta. "Neviem si predstaviť, že by moja ambulancia alebo ktorákoľvek iná fungovala tak, že jej niekto z vonku bude organizovať objednávanie pacientov. Toto mohol navrhnúť iba niekto, kto nerozumie praxi a navrhovala by som mu, aby si aspoň na jeden jediný deň prišiel sadnúť do ktorejkoľvek ambulancie," vyjadrila sa jeho šéfka Jaroslava Orosová.

Už v utorok, 16.8., by mali predstavitelia ZAP prísť priamo na ministerstvo zdravotníctva a budú sa pýtať, ako by táto novinka mala fungovať v praxi. "Pokiaľ to bude tak, ako to zatiaľ vyzerá, že by mal zdravotníckym zariadeniam niekto iný organizovať ich prácu, tak s tým určite nebudeme súhlasiť," uzavrela Orosová.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy