Jasno
Bratislava
Valér
18.4.2024
Vianočné oslavy vo väzení: Marianovi Kočnerovi podajú jedlo cez okienko
Zdielať na

Vianočné oslavy vo väzení: Marianovi Kočnerovi podajú jedlo cez okienko

BRATISLAVA / Aj tento rok bude veľa rodín, ktoré strávia najkrajšie sviatky roka bez svojich blízkych, ktorí sú za múrmi väzníc. Vianoce väzni väčšinou neoslávia ani sami medzi sebou pri štedrovečernom stole. V ústavoch je momentálne 10 203 osôb, z nich je viac ako 8 700 právoplatne odsúdených.

Osoby, ktoré nemajú povolené opustiť väzenské múry, majú počas sviatkov o program postarané. Aj ten je však podmienený prísnym protipandemickým opatreniam. Pripravené sú besedy, rozhovory, kvízy a prednášky, turnaje či spoločenské hry.

Mimoriadne voľno na opustenie ústavu dostane pod vianočný stromček 85 odsúdených v rámci disciplinárnej odmeny. Po návrate musia väzni absolvovať karanténu a aj v prípade očkovania proti covidu ich čaká antigénový test.

​Väzenský personál počas Vianoc umožňuje počúvanie kolied a realizuje spoločné posedenie pri stromčeku. Aj tento rok majú osoby s trestom odňatia slobody možnosť zúčastniť sa svätej omše. V niektorých ústavoch im bude prostredníctvom väzenských kaplánov doručené Betlehemské svetlo. "Ako je zvykom počas sviatkov majú väznené osoby mimoriadne povolenie sledovať televízne vysielanie do polnoci.Individuálnou formou budú poskytované rozhovory a spovedanie," oboznámila s režimom väzňov hovorkyňa Monika Kacvinská. 

Slávnostná štedrovečerná večera v ústavoch je naplánovaná od 16.30 do 18.00 hod. Ani vo väzení nebude chýbať zemiakový šalát, kapor, kapustnica či rezeň. Osobám napr. ako Marian Kočner, Ondrej Rigo či Tibor Polgári, ktorí sú na cele sami, bude jedlo podávané najmä formou otvoru na dverách - cez tzv. bufetku. Iní väzni ho budú konzumovať v menších skupinkách z dôvodu pandémie koronavírusu. "Dodržiavanie pôstu a zdržiavanie sa v konzumácii jedál počas Štedrého dňa je na individuálnom zvážení a rozhodnutí väznenej osoby," uviedla hovorkyňa ZVJS, Monika Kacvinská.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy