Polojasno
14°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Z obchodného registra bolo vymazaných viac ako 11-tisíc firiem. Teraz niektoré ambulancie nemôžu ordinovať
Zdielať na

Z obchodného registra bolo vymazaných viac ako 11-tisíc firiem. Teraz niektoré ambulancie nemôžu ordinovať

SLOVENSKO / Z obchodného registra sa v priebehu novembra vytratilo viac ako 11-tisíc firiem. Proces upratovania ho mal vyčistiť od tzv. mŕtvych subjektov. Napriek tomu sa však ocitlo v koši aj viacero stále funkčných spoločností. Nesplnili si totiž povinnosť previesť základné imanie zo slovenských korún na eurá. Tento osud postihol aj viacero ambulancií a zdravotníckych zariadení, ktoré po výmaze z Obchodného registra nie je možné ďalej prevádzkovať. Pritom, o chystanom výmaze ich nikto vopred neinformoval. Na vrchole covidovej pandémie tak pre administratívnu formalitu nemôžu poskytovať zdravotnú starostlivosť pacientom.

"Dotknutí lekári nemajú inú možnosť, ako si založiť vlastnú eseročku, alebo prevádzkovať ambulanciu ako fyzické osoby s tým, že potrebujú nové povolenie na prevádzkovanie ambulancie," povedal právny zástupca SLK Zdenko Sepeši. 

"Ktokoľvek, kto sa cíti dotknutý touto právnou úpravou a má pocit, že je živý a nie je mŕtvy, aby nás o tom informoval. Potrebujeme naozaj vedieť, čo sa stalo ohľadom danej spoločnosti a promptne chcem vyhodnotiť túto situáciu," uviedla ministerka spravodlivosti Mária Kolíková. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy