Zatiahnuté
18°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Nové údaje a veselšia perspektíva rastu dôchodkov. Správcovské spoločnosti posielajú nové výpisy z druhého piliera
Zdielať na

Nové údaje a veselšia perspektíva rastu dôchodkov. Správcovské spoločnosti posielajú nové výpisy z druhého piliera

BRATISLAVA / Nové údaje a veselšia perspektíva rastu dôchodkov. Po dlhšom čase nám správcovské spoločnosti začali posielať upravené výpisy z druhého piliera. Niektoré údaje v nich - v porovnaní s minulosťou, nenájdeme. Vieme sa však aspoň potešiť pohľadom na graf, koľko EUR by sme mohli počas dôchodku dostávať.

 "Pribudli nové informácie o výške predpokladaného dôchodku pri rôznych scenároch vývoja na finančnom trhu," uviedol vedúci úseku riadenia investícií DSS v Poštovej banke Matej Varga, ktorý priblížil, ako vyzerajú výhliadky na náš dôchodok, ktoré doposiaľ na výpisoch chýbali.


"Koľko peňazí asi budem mesačne z druhého piliera dostávať a teda s akou sumou môžem počítať," skonštatoval finančný expert OVB Allfinanz Slovensko Maruán Búlik.

Pri optimistickom scenári by nám bolo sveta žiť. Záleží však na pravidelnosti sporenia, výške príspevkov a výkonnosti fondu, v ktorom si sporíme. Ako sa im darilo vlani? "Väčšina fondov zarobila aspoň dve percentá, teda na pokrytie inflácie. Mnoho iných fondov však zarobilo ešte viacej,"  dodal Búlik.

A to aj napriek kríze, ktorú na finančné trhy priniesla pandémia. Najmenšie zhodnotenie priniesli dlhopisové fondy a najviac vyskočili aktívne riadené akciové fondy. "Majú, na rozdiel od indexových fondov, možnosť investovať do drahých kovov," zhodnotil Varga.


Listiny o sporení v II. pilieri však priniesli aj niekoľko prekvapení. Na dôchodkových výpisoch po novom nenájdeme údaje o pravidelných mesačných sumách pripisovaných na náš účet, ktoré treba skontrolovať aspoň raz za rok.

Vieme si tak overiť, či príspevky od zamestnávateľa chodili na náš účet pravidelne a tiež v akej výške. Teraz ich však treba hľadať inde. "Tieto príspevky sú zverejnené na webovej stránke každej správcovskej spoločnosti druhého piliera," objasnil Pavel Škriniar z Ekonomickej univerzity v Bratislave.

Naopak, z tohto papiera sa dozvieme o výkonnosti jednotlivých fondov, o výške zhodnotenia našich peňazí, o nákladoch a poplatkoch. "Tento výpis môže motivovať k tomu, aby si ľudia začali dávať dobrovoľné príspevky do II. piliera, pretože tie im zvýšia ich potenciálny dôchodok v budúcnosti," myslí si Škriniar.

Naoko nenápadný údaj na našich výpisoch je oprávnená osoba. Ak však necháme túto kolonku nevyplnenú, môžeme našim blízkym v budúcnosti spôsobiť nemalé komplikácie. V prípade úmrtia totiž pôjdu nasporené peniaze do dedičského konania, ktoré môže bežne trvať aj pol roka.

Určením oprávnenej osoby sa zároveň, v prípade zavedenia dedičskej dane, vyhneme povinnosti odviesť ju štátu.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy