Oblačno
13°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Tri roky po vražde Jána a Martiny: Život sa nám obrátil na ruby, prežívame s myšlienkou na nich, vraví Kušnírová
Zdielať na

Tri roky po vražde Jána a Martiny: Život sa nám obrátil na ruby, prežívame s myšlienkou na nich, vraví Kušnírová

BRATISLAVA / Slovensko si  pripomína tri roky od smrti novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej. Ich vražda zmenila krajinu. Vyvolala masívne protesty, rekonštrukciu vlády aj zmeny vo vedení polície. Špecializovaný trestný súd vyniesol rozsudok nad niekoľkými osobami, obžalovanými z úkladnej vraždy. Spod obžaloby však oslobodil jej údajných objednávateľov - Mariana Kočnera a Alenu Zsuzsovú. V ich prípade bude ešte rozhodovať Najvyšší súd. Tragickú smrť Jána a Martiny si teraz ľudia pre koronavírus nemôžu pripomínať hromadne, na námestiach ako po minulé roky. No sviečky za mladý pár horeli nielen v kostole, či na cintoríne.

"Je to stále rovnaké. Lebo sa hovorí, že časom všetko prebolí, ale vracia sa to stále," povedal otec Jána Kuciaka.

"Život sa nám obrátil na ruby, my nežijeme, len prežívame zo dňa na deň, stále s myšlienkou na nich," uviedla matka Martiny Kušnírovej. 

"Keď sa hádame, tak som vždy na vine. Si netrpezlivá ako voda v prameni, no za nič na svete by som ťa nevymenil,"  zaznel text piesne na pohrebe Jána a Martiny. Svadobná pieseň pre budúcich novomanželov Jána a Martiny nikdy v kostole nezaznela. Ich prípravy zmarila vražda, a to 21. februára 2018, v ich spoločnom dome vo Veľkej Mači. Ich telá objavila polícia o 4 dni neskôr a začalo sa vyšetrovanie, ktoré Slovensko predtým nezažilo.

Prešli tri roky, ktoré zásadne zmenili krajinu. Desaťtisícové protesty v uliciach, výmena premiéra a ministrov, výmena policajných funkcionárov, voľby a hlavne mimioriadne sledovaný súdny proces. Spis má 55 zväzkov, 25 400 strán, 160 príloh a 40 stôp. "Keď som si predstavila, ako stáli zoči-voči Marčekovi, s holými rukami Janko s Martinkou, a čakali, kedy on stlačí spúšť. Nechcem si predstaviť, čo oni prežívali," povedala Zlatica Kušnírová.

Tri roky po vražde Jána a Martiny sú právoplatne odsúdení dvaja muži. Sprostredkovateľ Zoltán Andruskó s políciou spolupracoval a dostal 15 rokov za mrežami. "Ján a Martina boli zavraždení len preto, že chceli aby Slovensko bolo lepšie miesto," vyslovil vtedajší advokát rodiny a terajší špeciálny prokurátor Daniel Lipšic.

 K samotnej vražde sa priznal strelec Miroslav Marček. Odsedieť si má 25 rokov. V procese boli obvinení ďalší ľudia. Tomáš Szabó dostal 25 rokov, Alena Zsuzsová a Marian Kočner boli oslobodení. "Ja som si myslel, že tá objednávka vraždy bude uzavretá," povedal otec zavraždeného novinára Jozef Kuciak.

"Trochu mám obavy z toho senátu, ale ja boj nevzdávam a dúfam, že ani Kuciakovci, tak sme si to sľúbili, že budeme pokračovať ďalej. Ešte existuje Európsky súd," vyjadrila nádej Kušnírová.


I keď na tretie, smutné vyročie hromadne ľudia sviečky pre Jána a Martinu zapaľovať nemohli, horeli v mnohých domácnostiach, v kostole či na cintoríne. Martinina mama ešte dnes, keď do ich dvora vojde nejaké auto, sa postaví k oknu s nádejou, že je to jej Jano a Martina. Namiesto vítania chodí na hrob každý deň.  "Nie je dňa, že by som tam nešla alebo by niekto nezapálil sviečku," dodala Zlatica Kušnírová.

​Vraždu Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej si prišli pripomenúť aj viacerí politici k ich pamätníku na námestí SNP v Bratislave. Vyzvali, aby bola vražda riadne vyšetrená. Zároveň sa musí zabezpečiť taká očista štátu, aby sa podobná tragédia už nikdy nezopakovala. Podľa ministerky Milanovej teraz pripravujú zákon, ktorý bude garantovať vyššiu ochranu novinárov aj ich zdroja informácií. O druhej popoludní prišla na pietne miesto aj prezidentka Zuzana Čaputová. Tá zdôraznila, že už síce poznáme vrahov, ale Slovensko ešte stále čaká jedna dôležitá vec. "Pre spravodlivosť na Slovensku je veľmi dôležité, aby boli odsúdení aj objednávatelia tejto vraždy. Veľmi dúfam, že sa toho v najbližších mesiacoch dočkáme," vyhlásila prezidentka.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy