Jasno
24°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
O väzbe pre Imreczeho, Brhela, Gregu a Rovčaninovej sa rozhodne v pondelok. Právnici vravia o nevine
Zdielať na

O väzbe pre Imreczeho, Brhela, Gregu a Rovčaninovej sa rozhodne v pondelok. Právnici vravia o nevine

PEZINOK / Špecializovaný trestný súd dnes rozhodoval o vzatí do väzby aktérov policajnej akcie Mýtnik. Obvinili v nej bývalého šéfa Finančnej správy Františka Imreczeho, a to zmanipulovanie tendrov vopred vybranej firme. Spolu s ním predviedli ďalšiu trojicu ľudí, jeho podriadeného Milana Gregu, konateľku predmentnej spoločnosti a brata oligarchu Jozefa Brhela - Petra. Práve jeho dcéra podala na podľa nej brutálny zásah polície sťažnosť.

Obvinení trávili posledné dve noci v cele policajného zaistenia, odkiaľ ich v nedeľu postupne priviezli na Špecializovaný trestný súd.  Ako prvý sa pred sudcu postavil František Imrecze, ktorého vyšetrovatelia vinia z obzvlásť závažného zločinu porušovania povinností pri správe cudzieho majetku.


Skutku sa podľa informácií televízie JOJ mal dopustiť tým, že spolu s Gregom ale aj kajúcnikom Danielom Čechom ušili na mieru zákazky za desiatky miliónov eur pre vybranú spoločnosť, v ktorej pozadí mali byť obchodník Michal Suchoba a Jozef Brhel. Išlo o tendre na informačné technológie, napríklad aj známu E-kasu. To všetko v nezákonnom postavení utajených zákazok. Podľa kajúcnikov dokonca Suchoba sám vymýšľal, čo by si od neho mohli daniari kúpiť.

Brhel a Suchoba sú v zahraničí, pred sudcu sa postavila len konateľka predmetnej spoločnosti. Zo zdrojov oboznámených s vyšetrovaním tiež vyplýva, že sa obvinení stretávali na desiatom poschodí hotela Juraja Širokého. Tam ich mal navštevovať bývalý generálny riaditeľ sekcie ekonomiky Finančnej správy Martin Fleischer, rovno aj so zásobníkom plánovaných nákupov.


Tu mali bratia Bhrelovci zobrať fixky do rúk a začať kresliť. Červenou zákazky, ktoré sa týkajú informačných technológií, zelenou zákazky, ktoré ich tiež zaujímajú a tie ostatné. O tomto všetkom svedčia okrem Fleischera a Čecha aj Ľudovít Makó, všetko exfunkcionári finančnej správy. Trojici v tomto prípade vyšetrovateľ dočasne odložil obvinenie.




Reakcie advokátov

Obhajca Jany Rovčaninovej, ​Richard Bíročák uviedol, že jeho klientka necíti vinu, keďže vystupovala len ako konateľka vo firme. Bíročák má byť zároveň obhajca Michala Suchobu, ktorého podľa informácii TV JOJ taktiež chceli zadržať. Samotný advokát so Suchobom nebol v kontakte a o právne zastúpenie ho poprosila Suchobova matka.

Advokát Ľubomír Havlík  po vypočutí Milana Gregu povedal, že obvinený Grega odmieta akúkoľvek vinu. Väzobné stíhanie nepovažuje za dôvodné. "Myslím si, že prokurátor z neho vychádzal z nesprávnych informácií," skonštatoval Havlík.

Podľa právneho zástupcu Juraja Gavalca František Imrecze "nemá čo skrývať " a vyjadril sa ku všetkým skutočnostiam.  "Z môjho pohľadu tiež tomu obvineniu chýba dosť podstatných náležitostí a ja sa nemôžem k tomu takto verejne vyjadrovať... Mierim k právnym predpokladom toho trestného činu, ktorému je kladený za vinu. Vznik, škoda a tie základné predpoklady tohto trestného činu...," konštatuje Gavalec. Rovnako opomenul, že výsluchy, ktoré boli robené nie sú rozsiahle.

Rozhodnutie by malo padnúť v pondelok o 12:30.

Prokurátor po vypočutí žiada väzbu pre: 

  • Františka Imreczeho za pokračovací obzvlášť závažný zločin porušovania povinností pri správe cudzieho majetku,

  • Petra Brhela za zločin prijímania úplatku
  • Milana Gregu za pokračovací obzvlášť závažný zločin porušovania povinností pri správe cudzieho majetku

  • Janu Rovčaninovú za pokračovací obzvlášť závažný zločin porušovania povinností pri správe cudzieho majetku

  • 5 osôb bolo prepustených 

​Jozef Brhel obvinenia odmieta

Podnikateľ Jozef Brhel, ktorého v piatok podľa medializovaných informácií obvinila polícia v rámci akcie Mýtnik, odmieta všetky obvinenia a svoju nevinu je rozhodnutý preukázať pred orgánmi činnými v trestnom konaní. Stanovisko Jozefa Brhela a podnikateľskej skupiny združenej vo fonde ZMJ SICAV poskytol riaditeľ komunikácie skupiny Juraj Puchý.

Skupina zároveň potvrdila, že Brhel sa nachádza v zahraničí a hneď ako bude vyzvaný, vráti sa na Slovensko. Národná kriminálna agentúra (NAKA) zadržala v piatok v rámci akcie Mýtnik bývalého funkcionára finančnej správy a ďalších osem osôb.

Všetky obvinenia sú podľa podnikateľskej skupiny ZMJ SICAV postavené "len na výpovediach osôb obvinených z iných trestných činov". "Navyše v IT sektore, ktorého sa podľa medializovaných informácií obvinenia majú týkať, už nepôsobí viac ako desať rokov,“ uviedli v stanovisku. Brhel sa tiež v sobotu vzdal akýchkoľvek výkonných pozícií v spoločnostiach patriacich do podnikateľskej skupiny ZMJ SICAV. Svoju nevinu je ochotný preukázať aj Peter Brhel. Ten v skupine ZMJ SICAV nemal žiadny akcionársky podiel, ani tam nezastával výkonné pozície.

Dcéra Brhela hovorí o neprimeranom zásahu

Brhelova dcéra sa sťažuje na brutalitu a absolútnu neopodstatnenosť policajného zásahu, pri ktorom ho zadržali. Polícia pritom už dlhšie čelí kritike, či ostentatívne zatýkanie v prípade ekonomickej a nie násilnej trestnej činnosti, má vôbec význam. Navyše Brhlová trvdí, že jej otca vinia za zobranie úplatku 10 tisíc eur spred piatich rokov. Na tvrdenia zareagoval aj policajný zbor. Ten vylučuje násilie. "Vyšetrovateľ po vyhodnotení operatívnych zistení požiadal o nasadenie Úradu osobitného určenia v zmysle zákona o Policajnom zbore. Ich prítomnosť bola plne v súlade so zákonom a neboli použité donucovacie prostriedky, pretože to nebolo potrebné. V prípade nedošlo k násilnému vstupu do objektu, všetky úkony boli realizované formou výziev,"  informovala hovorkyňa Prezídia Policajného zboru Denisa Bárdyová.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy