Skoro jasno
10°
Bratislava
Valér
18.4.2024
Dcéra podnikateľa Brhela podáva trestné oznámenie v súvislosti s raziou NAKA v ich dome
Zdielať na

Dcéra podnikateľa Brhela podáva trestné oznámenie v súvislosti s raziou NAKA v ich dome

Vyjadrenie Barbory Brhlovej:

BRATISLAVA / Barbora Brhlová, ktorá je dcérou obvineného Petra Brhela, podala trestné oznámenie vo veci nezákonného vstupu do obydlia a zneužívania právomoci verejného činiteľa. Informovala o tom v tlačovej správe. Petra Brhela zadržala Národná kriminálna agentúra v rámci akcie Mýtnik v piatok 29. januára. Brhel je bratom známeho podnikateľa Jozefa Brhela, ktorý je obvinený z korupcie a machinácií pri verejnom obstarávaní. Momentálne sa nachádza v zahraničí.

Dcéra zadržaného podnikateľa Petra Brhela opísala v liste zásah NAKA, ktorý hodnotí ako neprimeraný a brutálny. Inšpekcii ministerstva vnútra a príslušným orgánom preto posiela sťažnosť. TV JOJ má k dispozícii znenie listu, ako aj fotografiu, na ktorej je vidno zranenie Barbory Brhlovej po zásahu polície. "Ráno okolo 04,30 hodiny som sa zobudila na štekot psa a mihanie svetiel pred domom, kde býva celá naša rodina. Keď som sa pozrela z okna, videla som množstvo ľudí oblečených v čiernom s kuklami na hlave, ako svietia do okien rodinného domu a kričali, aby sme otvorili. Veľmi som sa zľakla a utekala som na chodbu, tam som videla, ako otec stojí pri okne a drží ruky nad hlavou. Do toho sa ozývalo permanentné hlasné búchanie na dvere domu. V tej chvíli som nevedela nijako vyhodnotiť, čo sa deje, čo to má znamenať. V dome bývame spolu normálne ako každá iná rodina. Schádzala som v obrovskom strachu dolu schodmi, keď sa otvorili dvere, vtrhlo do vnútra toľko osôb oblečených v tmavom oblečení s obrovským krikom, že som stratila vedomie. Prebrala som sa, ako ma po pod pazuchy držia tie osoby oblečené v čiernom a videla som nápis NAKA. Vtedy som videla, ako všade zbraňami mieria na každého, kto tam bol. Mieriac na bezúhonné osoby zbraňami, vyvolajúc v nich taký stres, že jedna opakovane stratí vedomie a druhá, 84-ročná musí okamžite užiť lieky na upokojenie, nie ja ani v najmenšom v poriadku," opísala zásah Brhlová. 

Dúfa, že prípad prešetrí inšpekcia ministerstva vnútra a príslušné orgány, ktorým poslala sťažnosť. "Ja verím v spravodlivosť, tak som bola vychovaná, preto dôrazne žiadam, aby bol celý postup všetkých zúčastnených policajtov prešetrený," dodala Brhlová. 

Celý zásah, pri ktorom utrpela zranenie, opisuje v priloženom dokumente:

Polícia zadržala v rámci piatkovej akcie Mýtnik bývalého šéfa Finančnej správy Františka Imreczeho a ďalších sedem osôb, vinia ich z korupcie. 

Podnikateľ Jozef Brhel odmieta všetky obvinenia, nevinu chce preukázať

Podnikateľ Jozef Brhel, ktorého v piatok podľa medializovaných informácií obvinila polícia v rámci akcie Mýtnik, odmieta všetky obvinenia a svoju nevinu je rozhodnutý preukázať pred orgánmi činnými v trestnom konaní. Stanovisko Brhela a podnikateľskej skupiny združenej vo fonde ZMJ SICAV poskytol riaditeľ komunikácie skupiny Juraj Puchý.

Skupina zároveň potvrdila, že Jozef Brhel sa nachádza v zahraničí a hneď ako bude vyzvaný, vráti sa na Slovensko. Národná kriminálna agentúra (NAKA) zadržala v rámci akcie Mýtnik bývalého funkcionára finančnej správy a ďalších osem osôb. Podľa medializovaných informácií chceli zadržať aj podnikateľov Michala Suchobu a Jozefa Brhela.

Všetky obvinenia sú podľa podnikateľskej skupiny ZMJ SICAV postavené „len na výpovediach osôb obvinených z iných trestných činov“. „Navyše v IT sektore, ktorého sa podľa medializovaných informácií obvinenia majú týkať, už nepôsobí viac ako desať rokov,“ uviedli v stanovisku. Jozef Brhel sa tiež dnes vzdal akýchkoľvek výkonných pozícií v spoločnostiach patriacich do podnikateľskej skupiny ZMJ SICAV. Svoju nevinu je ochotný preukázať aj Peter Brhel. Ten v skupine ZMJ SICAV nemal žiadny akcionársky podiel, ani tam nezastával výkonné pozície.

Riadenie podnikateľskej skupiny združenej vo fonde ZMJ SICAV preberá od dnešného dňa Anton Bielik. Základom pôsobenia skupiny ZMJ SICAV sú energetika a reality.

Viac o prípade sa dozviete aj v nasledujúcej reportáži:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy