Jasno
15°
Bratislava
Hermína
6.5.2024
Písomný rozsudok v kauze vraždy Jána Kuciaka: Čo neobstálo prokuratúre na súde
Zdielať na

Písomný rozsudok v kauze vraždy Jána Kuciaka: Čo neobstálo prokuratúre na súde

PEZINOK / Senát špecializovaného trestného súdu už vyhotovil písomnú formu rozsudku v prípade vraždy novinára Jána Kuciaka, Martiny Kušnírovej a podnikateľa Petra Molnára. Súd oslobodil spod obžaloby Alenu Zsuzsovú a Mariana Kočnera, ktorí sú podľa obžaloby objednávatelia vraždy novinára. V 139 stranovom rozsudku je podrobne zdôvodnené, ktoré dôkazy prokuratúre neobstáli proti Kočnerovi a Zsuzsovej. Písomné vyhotovenie rozsudku zverejnila v rámci projektu Kočnerová knižnica sieť investigatívnych novinárov OCCRP.

Keď senát súdu oslobodil spod obžaloby Mariana Kočnera a Alenu Zsuzsovú, údajných objednávateľov vraždy, predsedníčka senátu Ružena Sabová oznámila, že na písomné vyhotovenie rozsudku s rozsiahlym odôvodnením potrebujú čas. Po mesiaci je jeho písomná forma hotová a z neho teraz môžeme vyčítať, ktoré dôkazy prokuratúry, súd na konci procesu vyhodnotil ako dôkazy v prospech obžalovaných.

Písomné vyhotovenie rozsudku zverejnila v rámci projektu Kočnerová knižnica sieť investigatívnych novinárov OCCRP. Podľa webového portálu Noviny.sk napriek tomu, že už je vyhotovený písomný rozsudok, celý súdny spis naďalej zostáva na Špecializovanom trestnom súde. Ten musí počkať na to, až doručia oslobodzujúci rozsudok všetkým procesným stranám a tiež na následné doručenie písomného odôvodnenia, prečo sa prokurátor odvoláva proti vyhlásenému rozsudku a oslobodeniu obžalovanej dvojice. Až potom bude spis doručený odvolaciemu súdu. Stane sa tak zrejme až koncom roka.

Výpoveď a dohoda Andruskóa

Sprostredkovateľ vraždy a pred súdom spolupracujúci svedok obžaloby Zoltán Andruskó na procese tvrdil, že objednávku dostal od Zsuzsovej, vyplatila mu za vraždu 50 tisíc a fotky sledovaného novinára mu dala tiež Zsuzsová. A všetko mala od Mariana Kočnera, lebo sa poznajú. V rozsudku senát Andruskóa vo vzťahu k Zsuzsovej vyhodnocuje ako svedka, ktorý síce priniesol obžalobe nepriame dôkazy na objednávateľov, no tie prokurátor už ďalšími nepodporil. Andruskó pritom usvedčuje cez Zsuzsovú Kočnera a za významné svedectvo dostal aj benefit vo forme priaznivejšieho trestu vo vražde.

"Súd však nenachádza ďalší spoľahlivý a nevyvrátiteľný dôkaz, ktorým by tvrdenia vo vzťahu k obžalovanému Kočnerovi, získané z počutia od inej osoby, konfrontoval, a tak overil ich pravdivosť," ukazuje časť z rozsudku senátu ŠTS . 

Svedok Peter Tóth - Zištný svedok s predsudkami

Peter Tóth celé mesiace po vražde rozmýšľal, čo má robiť. Zostavil sledku na Jána Kuciaka, novinára nechal lustrovať a celú akciu jeho sledovacieho komanda, ukončila vražda Jána Kuciaka. Ním získané dôkazy sa predsa dostali až ku vrahom. V rozsudku je Tóth, ktorý nakoniec zradil Kočnera a začal naň vypovedať polícii, svedok ovplyvnený vlastným strachom.

"Preto, podľa názoru súdu, svedčil v neprospech Kočnera a Zsuzsovej i s pohnútkou vyhnúť sa spravodlivému postihu za svoje činy," píše sa v časti z rozsudku senátu ŠTS .

Fotografie pre vraždu u Zsuzsovej nenašli

Proces podľa senátu nepriniesol ani nepriestreľné dôkazy vo forme kľúčových fotografií. Ak fotky zo sledovania novinára išli od Zsuzsovej cez Andruskóa ku vrahom, dôkaznú núdzu súd našiel aj tu, na obžalovanú. Z rozsudku vyplýva, že pri domových prehliadkach u Zsuzsovej polícia nenašla po fotkách žiadne stopy. Ani len to, že by si ich čo i len prehliadala na svojom počítači.

"Oslobodzujúci rozsudok však nie je rozhodnutím o nevine obžalovanej," vyjadril sa počas procesu sudkyňa Ružena Sabová. 

Threema a peniaze pre vraždu

Súd v rozsudku podrobne odôvodňuje aj smsky, ktoré si Kočner písal so Zsuzsovou pred aj po vražde novinára. Emotikony zubov, smrtky s 50 a správy o padajúcom snehu - podľa sudcov je možné vykladať aj inak ako šifrované správy o 50 tisícoch od Kočnera vyplatených za vraždu. Podľa súdu, zaistené správy je z kontextu celej komunikácie možné vnímať aj v inom význame.

"Nemožno za všetkým vždy vidieť šifru či inak kódovanú komunikáciu, a na základe toho fabulovať vlastný príbeh," píše sa ďalej v časti z rozsudku senátu ŠTS. Prokurátor s oslobodením Kočnera a Zsuzsovej nesúhlasí a odvolal sa na Najvyšší súd. 

​Doručenie celého súdneho spisu prebehne zrejme ku koncu roka. Proces v odvolacom súde sa dá očakávať najskôr budúci rok, pred letnými prázdninami.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy