Zatiahnuté
13°
Bratislava
Roland
9.5.2024
Najvyšší súd podľa informácií TV JOJ stále nemá doručený spis v prípade vraždy Jána Kuciaka
Zdielať na

Najvyšší súd podľa informácií TV JOJ stále nemá doručený spis v prípade vraždy Jána Kuciaka

Archívna reportáž

BRATISLAVA / Najvyšší súd SR čaká na spis v prípade vraždy Jána Kuciaka. Prokuratúra podala sťažnosť pri oslobodení spod obžaloby údajných objednávateľov vraždy - Mariana Kočnera a Alenu Zsuzsovú.

Hovorkyňa Najvyššieho súdu Alexandra Važanová pre TV JOJ potvrdila, že spis doručený zatiaľ nemajú. "Predmetná vec nebola NS SR zatiaľ doručená." 
Dá sa predpokladať, že po vyhotovení písomného rozsudku v prípade, spis odvolaciemu súdu doručí Špecializovaný trestný súd do konca novembra. Potom, ako bude spis pridelený jednému zo senátov Najvyššieho súdu, ho sudcovia naštudujú a určia termín konania.

"Po vypracovaní sa rozsudok zasielal všetkým stranám v konaní spolu s výzvou na zaslanie písomného odôvodnenia odvolania v prípade, ak bolo zahlásené. Po doručení písomného zdôvodnenia na súd, sa tieto rozposielajú stranám v konaní, ktorých sa odvolanie týka na vyjadrenie. Na záver prvostupňový súd celý trestný spis aj s odvolaniami predkladá súdu odvolaciemu. V prípade ŠTS je odvolacím súdom Najvyšší súd," vyjadrila sa hovorkyňa Špecializovaného trestného súdu Katarína Kudjáková. 

Pre porovnanie-  v prípade zmenky, v ktorom sú pre falšovanie ceniny Marian Kočner a Pavol Rusko neprávoplatne odsúdení na 19 rokov väzenia, dostal súdny spis Najvyšší súd po prvostupňovom rozsudku do troch mesiacov. Až po doručení spisu Najvyšší súd vytýčil následne termín pojednávania do šiestich mesiacov po preštudovaní spisu. V prípade vraždy sa dá očakávať rovnaký scenár ako pri zmenkách, keďže ide o tiež veľmi rozsiahly prípad. V prípade vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej sa bude rozhodovať zrejme až budúci rok v lete. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy