Polojasno
20°
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Kauza väzby Nor­ber­ta Bödöra : Sudcu Trubana čaká disciplinárne stíhanie
Zdielať na

Kauza väzby Nor­ber­ta Bödöra : Sudcu Trubana čaká disciplinárne stíhanie

Archívna reportáž

BRATISLAVA / Sudcu Špecializovaného trestného súdu Michala Trubana čaká disciplinárne stíhanie. Truban ako sudca pre prípravné konanie nevyhovel prokuratúre a nevzal obvineného podnikateľa Norberta Bödöra do väzby. Urobil tak až Najvyšší súd.

Predseda Špecializovaného trestného súdu Ján Hrubala a predseda Súdnej rady Slovenskej republiky Ján Mazák sa na dnešnom stretnutí dohodli na podaní disciplinárneho návrhu na sudcu  Špecializovaného trestného súdu  Michala Trubana. "Podanie disciplinárneho návrhu vychádza z dôvodného podozrenia, že sudca Michal Truban sa ako sudca v prípravnom konaní v trestnej  veci obvineného Nor­ber­ta Bödöra  dopustil závažného disciplinárneho previnenie. Závažného disciplinárneho previnenia sa podľa dostupných dôkazov dopustil predovšetkým  vedomým porušením povinnosti sudcu rozhodovať nestranne a nezaujato," uviedli ako odôvodnenie Mazák a Hrubala.  

Predseda špecializovaného trestného súdu spolu s predsedom Súdnej rady týždne preverovali okolnosti konania Trubana. Ako sa píše vo vyhlásení súdnej rady v prípravnom konaní v trestnej veci Nor­ber­ta Bödöra sudca Truban  rozhodoval  napriek tomu, že vedel o obsahu výpovede svedka obvineného Mareka Kodadu. Tento svedok sudcu označil za osobu, ktorá mala profitovať zo zmluvy o poskytnutí nenávratného finančného príspevku uzavretej medzi Pôdohospodárskou platobnou agentúrou a Altmayer, s.r.o. pričom v predmetnej veci mal intervenovať advokát Ján Gajan. Na NAKA ale Truban pred vyšetrovateľom vypovedal, "že sa o žiadosti jeho dcéry o dotáciu nerozprával ani s Gajanom, ani s inou osob ou nerozprával."

Spoznal ho rovnako ako Kvietika na Svätohubertských dňoch a dlhšie s ním v kontakte nie je. Taktiež vyšetrovateľovi povedal, že nemá žiadnu vedomosť o tom, že by v prípade projektu jeho dcéry boli sľúbené, ponúkané alebo vyžadované akékoľvek nenáležité finančné či iné výhody. 

​"Predseda ŠTS Ján Hrubala a predseda súdnej rady Ján Mazák zastávajú názor, že ak sa v konaní pred disciplinárnym senátom potvrdí taká intenzita vzťahov medzi sudcom Michalom Trubanom a advokátom Jánom Gajanom, ktorá  vyplýva zo zadovážených informácií,  tak je namieste požadovať, aby Michalovi Trubanovi bolo uložené disciplinárne opatrenie -  preloženie na súd nižšieho stupňa," dodala Súdna rada SR. 

K rozhodnutiu súdnej rady sa vyjadrila aj ministerka spravodlivosti Mária Kolíková. "Toto sú vážne veci. Nový predseda ŠTS bol krátko vo funkcii, musel sa s vecami oboznámiť. Myslím si, že je veľmi dobre, že to prebiehalo na základe koordinácie s predsedom súdnej rady a Špecializovaného trestného súdu." 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy