Zatiahnuté
11°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Prípad sudcu Trubana, ktorý nevzal Bödöra do väzby: Disciplinárne stíhanie zatiaľ nemá, chýbajú odpovede
Zdielať na

Prípad sudcu Trubana, ktorý nevzal Bödöra do väzby: Disciplinárne stíhanie zatiaľ nemá, chýbajú odpovede

BRATISLAVA / To, či bude čeliť disciplinárnemu stíhaniu trestný sudca a bývalý prokurátor Michal Truban stále nie je isté. Truban ako sudca pre prípravné konanie nevyhovel prokuratúre a nevzal obvineného podnikateľa Norberta Bödöra do väzby. Urobil tak až Najvyšší súd. Predseda špecializovaného trestného súdu spolu s predsedom Súdnej rady naďalej preverujú okolnosti, na základe ktorých rozhodnú o Trubanovi.

Pre predsedu súdnej rady je dôležité, aby šetrenie ohľadom opodstatnenia diciplinárneho stíhania sudcu Trubana bolo založené na závažných skutočnostiach. Podľa jeho slov je závažná skutočnosť aj tá, že sudca Truban sa z rozhodovania o väzbe pre obvinených v súvislosti s agrokauzou nevylúčil, keď jeho rodina z PPA dostala podporu. Nový Trubanov šéf naopak chce preveriť ďalšie dôvody, pre ktoré by sudcu navrhli stíhať.

"Hovorím, tak preto, lebo potrebujeme skutočne mať ten obraz kompletný. Výsledok tohto prípadu bude totiž veľmi závažným precedensom pri skúmaní otázok vo veľmi citlivých kauzách," vyjadril sa predseda Súdnej rady SR Ján Mazák. Šéf Špecializovaného trestného súdu Ján Hrubala, potvrdil, že šetrenie prípadu sudcu Trubana stále pokračuje. "Je tam potrebné urobiť šetrenie do hĺbky na viacerých úrovniach," povedal s tým, že on v tejto veci čaká na podklady od iných orgánov, vrátane polície. Zároveň zdôraznil, že nevie, či "prídu o dva dni alebo o dav týždne".

Michal Truban tvrdí, že ako sudca o Bödörovej väzbe rozhodoval bez zaujatosti, a na svoje vylúčenie sa z prípadu nevidel žiadne zákonné dôvody.
K bezproblémovému získaniu dotácii z agrobanky jeho rodine, podľa Trubana, nikto z obvinených nepomáhal. Na dotáciu z agrobanky čakali takmer tri roky.

Bývalý predseda Špecializovaného trestného súdu Michal Truban ako sudca pre prípravné konanie prepustil obvineného podnikateľa Norberta Bödöra začiatkom júla z policajného zadržania. Podnikateľa obvineného v rámci kauzy Dobytkár vzal do väzby až následne Najvyšší súd SR. Kauza Dobytkár súvisí s podozreniami na korupciu v Pôdohospodárskej platobnej agentúre. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy