Oblačno
15°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Kauza Dobytkár: Najvyšší súd rozhodol. Vo väzbe ostáva s Bödörom aj podnikateľ Kuba
Zdielať na

Kauza Dobytkár: Najvyšší súd rozhodol. Vo väzbe ostáva s Bödörom aj podnikateľ Kuba

Najvyšší súd SR už rozhodol o útekovej a kolúznej väzbe pre Norberta Bödöra:

BRATISLAVA / Podnikateľ Peter Kuba obvinený v kauze Dobytkár ostáva vo väzbe. Informovala o tom Alexandra Važanová z komunikačného referátu Najvyššieho súdu SR.

Senát najvyššieho súdu v piatok na neverejnom zasadnutí sťažnosť Petra Kubu proti rozhodnutiu sudcu pre prípravné konanie Špecializovaného trestného súdu zamietol ako nedôvodnú a obvineného ponechal v kolúznej a preventívnej väzbe.

Špecializovaný trestný súd vzal Petra Kubu do väzby v nedeľu 5. júla. Vtedy zároveň na slobodu prepustil spoluobvineného nitrianskeho podnikateľa Norberta Bödöra. Najvyšší súd však toto rozhodnutie vo štvrtok zmenil a Bödöra vzal do väzby.

Monštruózny prípad korupcie, ktorý v dejinách našej samostatnosti nemá obdoby

Najvyšší súd v Bratislave krátko pred 16:00 rozhodol o útekovej a kolúznej väzbe pre Norberta Bödöra. Rozhodnutie Najvyššieho súdu SR je právoplatné. "Senát 3T Najvyššieho súdu na dnešnom verejnom zasadnutí zrušil uznesenie sudcu pre prípravné konanie Špecializovaného trestného súdu a sám rozhodol tak, že obvineného Norberta B. zobral do tzv. kolúznej a preventívnej väzby. Senát väzbu dohľadom probačného a mediačného úradníka nenahradil," uviedla hovorkyňa Najvyššieho súdu SR Alexandra Važanová.

Podľa sudcu zásadnú úlohu zohrali výpovede dvoch svedkov. Obludnosť korupčného systému v agrorezorte mali popísať veľmi podrobne. "Rozkryli a objasnili taký monštruózny prípad korupcie na Slovensku, ktorý v dejinách celej našej samostatnosti nemá obdoby," vyjadril sa predseda senátu NS SR.

Meno nitrianskeho podnikateľa sa začalo často objavovať po vražde Jána Kuciaka 

Norbert Bödör pricestoval z dovolenky v Chorvátsku a okamžite smeroval na policajné prezídium. V nedeľu o jeho osude rozhodoval Špecializovaný trestný súd v Banskej Bystrici. Sudca Michal Truban sa ale nestotožnil s prokurátorom vziať ho do väzby a Bödöra pustil. V tomto prípade to však nie je prvýkrát, keď kroky kompetentných voči podnikateľovi sprevádzajú veľké pochybnosti, vyvolávajúce množstvo otázok. 

Meno podnikateľa Norberta Bödöra sa na verejnosti začalo objavovať podstatne častejšie po vražde Jána a Martiny a následnom Kočnerovom zadržaní. Po prevalení komunikácie z aplikácie Threema bolo zrejmé, že ide o jeho človeka s kontaktmi na najvyššie policajné miesta. O tom, že je Bödör chránencom, už na začiatku svedčil rozpačitý postup pri vydaní prvého zatykača.

​Bödör sa nakoniec na polícii prihlásil sám

Svoje prihlásenie na polícii zdôvodňoval tým, že zachytil informácie o tom, že sa naňho chystajú policajti. Tí ho po vypočutí nakoniec aj prepustili. 

O takmer rok neskôr mali policajti na Bödöra pripravený zatykač opäť. Tentoraz však v súvislosti s praním peňazí z Pôdohospodárskej platobnej agentúry. Aj tentoraz bol jeho pobyt na polícii sprevádzaný čudnými okolnosťami.

Bödör sa totiž na políciu dostavil sám. Zaujímavé však je načasovanie. Pred sudcu sa jeho prípad dostal počas víkendu, keď mal dozorujúci prokurátor voľno, a tak ho zastupoval niekto iný. Navyše o nevzatí do väzby rozhodoval Michal Truban, bývalý predseda špecializovaného súdu, ktorého podľa výpovede Petra Tótha vo svojich motákoch spomínal Marián Kočner. Navyše Trubanovci tiež získali dotáciu z PPA, ktorej sa celá kauza týka. A aby toho nebolo málo, práve zastupujúci prokurátor voči tomu nevzniesol žiadnu námietku zaujatosti.

Bývalý riaditeľ PPA Partika ostáva vo väzbe, Kodadu prepustili 

Najvyšší súd SR na neverejnom zasadnutí zamietol sťažnosť bývalého výkonného riaditeľa Pôdohospodárskej platobnej agentúry Ľubomíra Partika proti väzobnému stíhaniu. Ako ďalej informovala Alexandra Važanová z komunikačného referátu NS SR, ďalšieho obvineného v kauze Dobytkár Mareka Kodadu prepustil súd z väzby na slobodu a nahradil ju dohľadom probačného a mediačného úradníka. "Zároveň senát uložil obvinenému povinnosť oznámiť policajtovi, prokurátorovi alebo súdu, ktorý vedie konanie, každú zmenu miesta pobytu, a uložil mu aj zákaz vycestovania do zahraničia a zákaz akéhokoľvek kontaktu, či komunikácie s osobami ďalších obvinených a svedkov v danej trestnej veci," povedala Važanová.

Sudca pre prípravné konanie Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) pracoviska v Banskej Bystrici ešte v apríli rozhodol o vzatí do väzby Ľubomíra Partika a Mareka Kodadu, ktorých zadržala Národná kriminálna agentúra (NAKA) v rámci akcie Dobytkár. Dvojica čelí obvineniu z obzvlášť závažného zločinu prijímania úplatku a z prečinu nepriamej korupcie.

Korupcia v PPA

Kauza Dobytkár súvisí s podozreniami na korupciu v prostredí Pôdohospodárskej platobnej agentúry (PPA). Polícia hodnotu poskytnutých úplatkov v rámci tejto kauzy zatiaľ vyčíslila na 10,5 milióna eur. V rámci vyšetrovania prípadu policajti od marca vykonávali zaisťovacie úkony na území celého Slovenska. 

V skupine osôb obvinených z korupcie a legalizácie príjmov z trestnej činnosti sú napríklad bývalý šéf PPA Juraj Kožuch, bývalý výkonný riaditeľ PPA Ľubomír Partika, bývalý generálny riaditeľ sekcie rozvoja vidieka a priamych platieb na ministerstve pôdohospodárstva Marek Kodada, finančník Martin Kvietik alebo podnikatelia Norbert Bödör a Peter Kuba. Medzi ďalšími obvinenými sú aj advokáti alebo veterinár.

Takto odchádzal zo súdu Norbert Bödör: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy