Zatiahnuté
10°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Poradca ministra financií je obžalovaný z falšovania podpisov na zmluvách. Heger ho vraj prijal iba dočasne
Zdielať na

Poradca ministra financií je obžalovaný z falšovania podpisov na zmluvách. Heger ho vraj prijal iba dočasne

BRATISLAVA / Poradca ministra financií je obžalovaný z falšovania podpisov na zmluvách. Upozornil na to portál Aktuality.sk, ktorý už predtým písal aj o tom, že dotyčný advokát na tomto poste získal štátne zákazky za viac ako 800 tisíc eur.

Podľa Erika Tomáša zo strany Hlas Sociálna demokracia, navyše na ministerstvách riadených ľuďmi z Oľano. Minister životného prostredia Ján Budaj so spomínaným advokátom rozviaže zmluvy. Minister financií Eduard Heger tvrdí, že o kauze s podpismi nevedel a navyše vraj advokáta prijal na post poradcu iba dočasne.

"Právnik, ktorý mal problémy so zákonom v minulosti získal miliónové zákazky v inštitúciách pod kontrolou OĽaNO, vyzerá to tak, že vo fingovaných súťažiach," vraví Erik Tomáš zo strany Hlas sociálna demokracia. 

"Ja si nemyslím, že by bolo dobré, že je zároveň poradcom pána Hegera. Tam to naozaj vyzerá na nejaké vzťahy, ktoré by mohli vytvárať dojem konfliktu záujmov," vyjadril sa aj minister životného prostredia Ján Budaj. 

"Som samozrejme za, aby ÚVO preverilo každú súťaž. Som si najal človeka na to, aby mi za 30 eur za hodinu analyzoval predražené zmluvy. Tú úlohu musí dokončiť, je to otázka týždňov," vyjadril sa minister financií Eduard Heger. 

Samotný advokát pre TV JOJ reaguje na situáciu. Jeho stanovisko zverejňujeme v plnom znení bez redakčných úprav:

"Skutok, ktorý mi je kladený za vinu som nespáchal a som nevinný. Nedávam súhlas na zverejnenie môjho mena a priezviska, ani akejkoľvek inej informácie, v súvislosti s uvedeným trestným konaním. Žiaľ, nemôžem sa vyjadriť ku všetkým otázkam, ktoré ste mi položili, nakoľko konanie na súde stále prebieha a do dnešného dňa nebol vypočutý nijaký zo svedkov vystupujúcich v tomto konaní. Sprístupnením, alebo zverejnením informácii o prebiehajúcom konaním alebo o skutočnostiach, ktoré sú jeho predmetom pred vydaním konečného rozhodnutia vo veci samej by mohlo dôjsť k ovplyvňovaniu týchto svedkov, ktorí majú byť v rámci hlavného pojednávania vypočúvaní, čím by zároveň mohlo dôjsť aj k neprimeranému zásahu do rozhodovacej činnosti súdu. Verejným, ale i mojím záujmom je, aby nebola ničím narušená nestrannosť a nezávislosť súdu, a teda aby tento v mojej veci rozhodol spravodlivo bez akéhokoľvek ovplyvnenia skrz verejnú mienku, zverejený článok, či akékoľvek moje vyjadrenie.

Záujem na nezverejňovaní týchto informácii pred vydaním konečného rozhodnutia práve z vyššie uvedených dôvodov je potvrdený i aktuálnymi právnymi predpismi v oblasti ochrany osobných údajov i samotným zákonným obmedzením pre sprístupnenie týchto informácii v zmysle infozákona a okrem iného tiež ustálenou judikatúrou Európskeho súdneho dvora.

Ku všetkým skutočnostiam sa vyjadrím v priebehu konania, rovnako tak ako ku všetkým dôkazom i svedeckým výpovediam, avšak až následne po ich vykonaní, t.j. po vykonanom dokazovaní (resp. po vykonaní konkrétneho dôkazu na hlavnom pojednávaní) v zmysle pravidiel stanovených Trestným poriadkom, aby vykonanie nijakého z dôkazov nemohlo byť zmarené. V zmysle uvedeného Vás žiadam, aby ste rešpektovali moje právo na spravodlivý súdny proces a o pribehu predmetného trestného konania informovali až po jeho právoplatnom skončení."

Pozrite si archívnu reportáž o téme: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy