Polojasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Vláda schválila viaceré novely zákonov. Minimálna mzda sa zvýši na 623 eur, dôchodci dostanú v novembri 13. dôchodky
Zdielať na

Vláda schválila viaceré novely zákonov. Minimálna mzda sa zvýši na 623 eur, dôchodci dostanú v novembri 13. dôchodky

BRATISLAVA / Od budúceho roka by sa mala zvýšiť minimálne mzda, stúpnu príplatky pre zamestnancov, a dôchodci v novembri dostanú trináste dôchodky. Vláda schválila viaceré návrhy, ktoré ale musí ešte odobriť parlament. Podľa návrhov novely zákona o minimálnej mzde stúpne "minimálka" na 623 eur. Trináste dôchodky budú vyplatené vo výške od 50 eur do 300 eur.

Minimálna mesačná mzda na Slovensku by sa mala od začiatku budúceho roka zvýšiť zo súčasných 580 eur na 623 eur. Najnižšie hrubé zárobky by tak mali dosahovať 57 percent z priemernej hrubej mzdy na Slovensku za minulý rok. Najnižší hrubý zárobok za každú odpracovanú hodinu má stúpnuť na 3,580 eura zo súčasných 3,333 eura. Vyplýva to z návrhu novely zákona o minimálnej mzde, ktorý v stredu schválila vláda.

Ak by vláda súčasné znenie zákona o minimálnej mzde ponechala v platnosti, najnižšie hrubé zárobky by od januára budúceho roka stúpli na 656 eur. Podľa navrhovanej novely podiel minimálnej mzdy na priemernej hrubej mzde na Slovensku však od roku 2021 klesne na 57 percent. 

Zmení sa tiež systém stanovenia šiestich úrovní minimálnej mzdy podľa stupňa náročnosti práce. Kým v súčasnosti sa zvyšných päť úrovní minimálnej mzdy určuje ako násobok novej základnej sumy minimálnej mzdy, po novom sa druhá až šiesta úroveň minimálnych zárobkov zvýši jednotne o 43 eur. Napríklad pri šiestom, najvyššom stupni náročnosti práce, minimálny mzdový nárok v súčasnosti dosahuje dvojnásobok minimálnej mzdy, teda 1 160 eur. Po novom sa tento minimálny mzdový nárok od januára zvýši o 43 eur na 1 203 eur. Ak by sa naďalej uplatňoval súčasný systém, najnižší mzdový nárok pri šiestom stupni náročnosti práce by vzrástol o 86 eur na 1 246 eur.

Príplatky pre zamestnancov

Príplatky pre zamestnancov za pracovnú pohotovosť, za prácu v sobotu, v nedeľu a za prácu v noci by sa mali tiež zvýšiť. Všetky tieto príplatky sa však stanovujú pevnou sumou, čím sa odpoja od hodinovej minimálnej mzdy. Napríklad základný príplatok za hodinu práce v sobotu už nebude stanovený ako polovica minimálnej hodinovej mzdy, ale sa určí sa na sumu 1,79 eura. Oproti tomuto roku pôjde o nárast o 12 centov. Základný príplatok za prácu v nedeľu už tiež nebude vyjadrený ako 100 percent minimálnej hodinovej mzdy, ale stanoví sa na sumu 3,58 eura. V porovnaní s týmto rokom stúpne o 25 centov. Základné mzdové zvýhodnenie za hodinu nočnej práce má od začiatku budúceho roka dosiahnuť 1,43 eura, čo bude nárast o 10 centov.

Vyplácanie 13. dôchodkov

 V novembri tohto roka by mali dôchodci dostať zo Sociálnej poisťovne trinásty dôchodok v sume od 50 eur do 300 eur. Nárok na 300-eurovú trinástu penziu majú mať tí dôchodcovia, ktorí poberajú dôchodkovú dávku vo výške 214,80 eura a menej. Pri dôchodku v sume 300 eur penzista dostane 269,34 eura, pri 400-eurovom dôchodku má trinásta penzia predstavovať 233,34 eura a pri dôchodku vo výške 500 eur vyplatí Sociálna poisťovňa trinástu penziu vo výške 197,34 eura. Pri penzii v sume 909,28 eura a viac dosiahne trinásty dôchodok 50 eur. Na trináste dôchodky by sa malo v tomto roku vynaložiť 307,5 milióna eur. Vyplýva to z návrhu zákona o trinástom dôchodku, ktorý v stredu schválila vláda.

Trináste penzie plánuje vláda Igora Matoviča vyplatiť v tomto roku v nižšej sume, ako stanovuje platný zákon. Ten v Národnej rade SR štyri dni pred tohtoročnými februárovými parlamentnými voľbami presadili poslanci za Smer-SD. Všetci starobní dôchodcovia totiž mali dostať v novembri tohto roka trinásty dôchodok v sume 460 eur, čo je priemerná suma starobnej penzie. Poberatelia ostatných druhov dôchodkov mali dostávať vždy v novembri trinásty dôchodok vo výške, ktorá zodpovedá priemernej sume daného druhu dôchodku. Napríklad pri predčasných dôchodcoch malo ísť v tomto roku o 433 eur, invalidní penzisti s mierou postihnutia nad 70 percent mali dostať 380 eur a invalidní dôchodcovia pri miere postihnutia do 70 percent 209 eur. Výdavky na trináste penzie mali podľa zákona od poslancov za Smer-SD dosiahnuť 589 miliónov eur.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy