Jasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Minister práce Krajniak bude zrejme čeliť odvolávaniu. Opoziční poslanci žiadajú jeho stoličku, ak siahne na minimálnu mzdu
Zdielať na

Minister práce Krajniak bude zrejme čeliť odvolávaniu. Opoziční poslanci žiadajú jeho stoličku, ak siahne na minimálnu mzdu

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Minister práce, sociálnych vecí a rodiny Milan Krajniak bude zrejme čeliť odvolávaniu. Poslanci strany Smer-SD na tlačovej besede avizovali podanie návrhu na odvolanie. A to v prípade, ak šéf rezortu práce nenapraví svoje chyby z posledných dní. Smeráci totiž ostro kritizujú výšku minimálnej mzdy, ktorú stanovil a tiež nevyplatenie 13. dôchodkov.

Bývalý minister financií Ladislav Kamenický kritizuje Milana Krajniaka za to, že odborárov arogantne odignoroval na pondelkovom rokovaní tripartity o minimálnej mzde na rok 2021. "Ak nebude existovať sociálny dialóg, demokracia na Slovensku sa skončila," vyhlásil Kamenický s tým, že nesúhlasí ani s jeho postojom voči odborárom ako zástupcom zamestnancov. "Budeme podporovať kroky odborárov, ich námietky považujeme za legitímne...To, čo predviedol, je bezprecedentné, 30 rokov sa na Slovensku budoval sociálny dialóg," dodal podpredseda Smeru-SD.

Smer-SD ostro kritizuje aj výšku minimálnej mzdy, na ktorej sa minister Krajniak dohodol so zamestnávateľmi a to vo výške 623 eur. Podľa slov Kamenického "ak si myslí, že je to veľká mzda, tak nech ide pracovať do fabriky a vyskúša z toho uživiť svoju rodinu."  Po pondelkovom rokovaní tripartity šéf rezortu oznámil, že minimálna mzda bude na rok 2021 vo výške 623 eur. To je ale oproti vypočítanej minimálnej mzde automatom o 33 eur menej. 

 Ak teda minister práce nenapraví podľa poslancov Smeru chyby, ktoré narobil, podajú návrh na jeho odvolávanie. Krajniakove odvolávanie už v pondelok pritom inicioval nezaradený poslanec NR SR Erik Tomáš zo vznikajúceho subjektu Hlas - sociálna demokracia. Ten okrem vlny kritiky na minimálnu mzdu ministra taktiež vyzval, aby z legislatívneho procesu "stiahol" rušenie trinásteho dôchodku.

Súvisiace články