Oblačno
18°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Osada v karanténe zamestnáva naplno. Matka zo strachu z testovania ušla aj s dieťaťom
Zdielať na

Osada v karanténe zamestnáva naplno. Matka zo strachu z testovania ušla aj s dieťaťom

ŽEHRA / V niektorých osadách na Spiši, ktoré sú v karanténe, sa začínajú objavovať i prvé problémy. V piatok popoludní neznámy páchateľ podpálil v Krompachoch porast. Horelo blízko karanténnej oblasti. Hasiči si tak museli hľadať inú prístupovú cestu. Ľahké to nemajú ani záchranári. Matku s chorým dieťaťom odviezli zo Žehry do nemocnice. Keď ale zistila, že ich majú testovať na COVID-19, ušla aj s dieťaťom preč.

Osada v karanténe v Žehre nezamestnáva iba policajtov a vojakov, ktorí ju musia nepretržite strážiť. Zamestnáva aj záchranárov. Prednosta tvrdí, že v niektorých prípadoch záchranárov volajú zbytočne. "Oni boli zvyknutí na to, že ku každej viac menej zvýšenej teplote volajú záchrannú zdravotnú službu. Trošku precitlivelo ten svoj zdravotný stav vnímajú," uviedol prednosta ObÚ Žehra Miloš Pacovský. 

Obyvatelia osady sa tak podľa prednostu dožadujú zdravotnej pomoci aj v prípadoch, kedy nie je nevyhnutná. Napríklad bolesť zubov. No zarážajúci bol prípad ženy, ktorej dieťa údajne trpelo niekoľkodňovými vysokými teplotami. "Matka aj s dieťaťom ušla z nemocnice v Krompachoch po tom, čo sa dozvedela, že sa majú v Košiciach podrobiť testu na ochorenie COVID-19. Musela ich vyhľadať polícia a zadržať. Vo štvrtok a v piatok sme na tiesňovej linke 155 prijali spolu 18 volaní z osád v Žehre, Bystranoch a Krompachoch," priblížila hovorkyňa OS ZZS SR Alena Krčová. 

Prezident Slovenskej komory zdravotníckych záchranárov František Majerský ľudí vyzýva, aby tí, "ktorí nemajú vážne ťažkosti a vedia si svoj problém vyriešiť cez svojich obvodných lekárov, nezneužívali záchrannú zdravotnú službu. V tejto chvíli ju potrebujeme na úplne iné veci, na život zachraňujúce stavy. A pre našich operátorov je naozaj veľmi ťažké v týchto ťažkých časoch vyhodnocovať výjazdy, keď nás ľudia zavádzajú a klamú".

​Prednosta spolu s krízovým štábom už chystá opatrenie, aby nedošlo k zneužívaniu pomoci. Základná triáž sa bude diať v osade."Kedy nejaký zodpovedný človek zdravotník, prípadne lekár povie, že čo je odôvodnené a čo je neodôvodnené," vysvetlil Pacovský. "Aby sa niektoré veci riešili priamo na mieste. A až akútne veci sa potom vozili priamo do nemocníc," odôvodnil Majerský. 

"Plánujeme nasadenie práporného obväziska s potrebným vojenským zabezpečením, aby sme v prípade zhoršeného zdravotného stavu či úrazu poskytli prvú zdravotnú pomoc," upresnil hovorca Síl pre špeciálne operácie OSSR Mário Pažický. 

V Bystranoch podobný problém nezaznamenali. Tam záchranári do karanténnej osady nevstupujú. "Do osady to nejde, iba po hranicu. Ako často tu už bola záchranka? Trikrát abo dvakrát," reagoval František Šándor z MOPS Bystrany.  

Súvisiace články

Najčítanejšie správy