Skoro jasno
Bratislava
Valér
18.4.2024
Kto môže za šírenie koronavírusu v osadách? Matovič a Pellegrini si prehadzujú zodpovenosť
Zdielať na

Kto môže za šírenie koronavírusu v osadách? Matovič a Pellegrini si prehadzujú zodpovenosť

BRATISLAVA / Aj keď sú zatiaľ čísla nakazených a mŕtvych na ochorenie Covid-19 v porovnaní s inými krajinami na relatívne nízkych číslach, odborníci varujú pred nekontrolovateľnou pandémiou v rómskych osadách. Premiér Igor Matovič z toho viní už druhý deň predchádzajúcu vládu, ktorá podľa neho nechránila dostatočne hranice a nezaviedla povinnú štátnu karanténu pre všetkých vracajúcich sa Slovákov. Jeho predchodca Peter Pellegrini vyšiel do protiútoku a Matovičovi odkázal, že je klamár, ktorý sám vyše dvoch týždňov nekonal.

"Dnes vieme, že Peter Pellegrini nám zabezpečil darček, ktorý máme v osadách. Môže za to bývalá vláda, ktorá povedala, že týchto ľudí nedá do štátnej karantény," tvrdil na tlačovke premiér Igor Matovič. Jeho predchodca Peter Pellegrini ale obratom reagoval. 

"Toto je to, čo dnes pán premiér samozrejme v jednej časti, ako je mu typické so slzami v očiach oznámil slovenskej verejnosti," uviedol. 

Idylka medzi bývalým a súčasným premiérom sa rozpadla ihneď po zložení novej vlády. Po kritike obstarávania zdravotných pomôcok je to aktuálne hľadanie vinníka šírenia vírusu ľuďmi, ktorí sa vrátili na Slovensko.

Dvojica sa stretla ešte v opačnom garde na krízovom štábe po voľbách. Vtedy sa zavádzala povinná karanténa len pre tých, ktorých štát doviedol na Slovensko hromadne. Ostatní mali ostať povinne, ale nestrážene doma. Matovič, vtedy ešte len nádejný premiér, Pellegriniho kritizoval.

Pellegrini však tvrdí, že keď bol Matovič taký vizionár, mal to navrhnúť už vtedy. Údajne naopak navrhoval otvoriť obchody s vodoinštalatérskym materiálom. Faktom je, že vírus sa v Európe potvrdil už koncom januára. Na Slovensku prvý prípad potvrdil 6. marca, teda len týždeň po tom, ako práve Matovič organizoval bombastickú volebnú noc v trnavskej športovej hale. No Matovič trvá na svojom a Pellegrini tiež, pričom si opäť rýpol do emocionálnych výstupov aktuálneho premiéra.


"Peter Pellegrini je človek, ktorý to spôsobil. Ten povedal, že títo ľudia nemusia ísť do karantény a nemusia byť testovaní," uviedol Matovič. 

"Od 21. marca v tomto štáte už nerozhoduje Pellegrini. Keď bol taký múdry, mal individuálnych prišelcov dávať do povinnnej štátnej karantény už 27. napríklad, marca. Prečo čakal do tohto pondelka. Skúste sa psychicky schopiť, aby sme vás nevideli užialeného a slabého," odkázal mu Pellegrini. 

"Pán Pellegrini nech tichúčko šúcha nohami, lebo osobne si myslím, že to čo spáchali so Sakovou je na hranici trestného činu ohrozenia verejného zdravia," reagoval v relácii na Rádiu Expres Matvoči. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy