Jasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Slovenskí učitelia takto originálne bojujú so záškoláctvom. Učia sa od nich aj Briti
Zdielať na

Slovenskí učitelia takto originálne bojujú so záškoláctvom. Učia sa od nich aj Briti

SNINA / Na záškolákov vymysleli takú fintu, o ktorej ešte nepočuli ani na štátnej školskej inšpekcii. A prišli sa od nich učiť aj pedagógovia z Veľkej Británie. Ide o šikovných učiteľov zo Spojenej školy internátnej v Snine. Svojich žiakov chodievajú ráno zobúdzať rovno domov, len aby prišli na vyučovanie. Podobné problémy so školskou dochádzkou detí zo sociálne slabších rodín majú aj inde v Európe.

"Ešte sme im neprezradili našu fintu, ako my budíme deti ráno do školy, ja si myslím, že nám to ani neuveria," povedala riaditeľka Spojenej školy internátnej Jana Kandriková. Anglickí učitelia tomu nielen uverili, ale aj veľmi ocenili obetavosť pedagógov. So záškoláctvom taktiež bojujú.


"Sme tu preto, lebo máme podobné problémy - naše deti tiež nechcú chodiť do školy. Chceme sa naučiť niečo, čo po návrate do Anglicka môžeme vyskúšať," vyjadrila sa Ellen Wilkinson, riaditeľka školy Veľká Británia. "No tak my sme už dávnejšie riešili problémy s dochádzkou a riešime ich stále," uviedla Kandriková. Na to, aby prilákali záškolákov na vyučovanie totiž používajú na Spojenej škole internátnej také metódy, ktoré prekvapili aj školských inšpektorov.

Okrem toho však britských učiteľov zaujalo aj učivo a samotné predmety na škole. "Najviac nás oslovilo to, že na tejto škole majú množstvo praktických hodín. Aj túto skúsenosť si odtiaľ odnesieme a budeme implementovať na našej škole," povedala Wilkinson. Žiaci sa tu môžu vyučiť za krajčírky, kuchárov, murárov, či maliarov. Zaujímavosťou je to, že šikovní žiaci si pod vedením varia školské obedy sami.

V britských špeciálnych školách zasa existujú rôzne podporné mechanizmy a učiteľom tam pomáha množstvo odborníkov, čo u nás zatiaľ chýba. "Bohužiaľ, situácia v našej krajine je taká, že ešte sme len vo vývine a sme radi, že máme vôbec nejakého asistenta, ktorý nám pomáha s problémovými deťmi," povedala Kandriková.

"Našu školu navštevuje 1100 detí a z toho 300 z nich sú deti z marginalizovaných skupín," uviedla Wilkinson. Podľa slov riaditeľky je všetkých 300 detí, ktorým sa v Anglicku nechce chodiť do školy zo Slovenska. S fenoménom záškoláctva by podľa odborníkov mohli pomôcť sociálni pracovníci, no učitelia sa zhodujú na tom, že v mnohých prípadoch treba viac ako žiakov prevychovať rodičov. "Ešte stále je dosť detí, ktoré nedokončia odborné učilište a ostávajú bez vzdelania a to ma veľmi mrzí, pretože tie deti potom migrujú napríklad aj do Veľkej Británie, ale bez výučného listu a o to ťažší majú potom život," zhodnotila  Kandriková.

Začínajúci učitelia si prilepšia. Viac sa dozviete vo VIDEU:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy