Polojasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Mobilná aplikácia zvýši bezpečnosť ľudí. Polícia čoskoro spustí jej pilotnú fázu
Zdielať na

Mobilná aplikácia zvýši bezpečnosť ľudí. Polícia čoskoro spustí jej pilotnú fázu

BRATISLAVA / Polícia verejnosti predstavila novú mobilnú aplikáciu. Má byť ďalším spôsobom, ako môže občan v prípade ohrozenia kontaktovať políciu. Dôvodom by mali byť aj čoraz častejšie incidenty v centre Bratislavy. Už čoskoro bude spustená jej pilotná fáza.

Podľa policajného prezidenta pomôže aplikácia s názvom "Pomáham chrániť" zvýšiť bezpečnosť ľudí na uliciach. Výhodou je podľa jeho slov to, že oznamovateľ tak jednoducho privolá políciu bez vzbudenia pozornosti. "Keď som účastníkom takého incidentu alebo svedkom a nechcem aby ma videli, že volám a napadnú ma," uviedol policajný prezident Milan Lučanský. 

Spomenul prípady, ako bitky a iné incidenty v hlavnom meste či v dopravných prostriedkoch. Značnou pomocou by však mala byť aj pre obete domáceho násilia, ktorými sú v 98 percentách práve ženy. "Žena môže byť schovaná v skrini a prostredníctvom tejto aplikácie zašle prostredníctvom panic tlačítka správu na operačné stredisko. Dôležité je vyplniť aj nepovinné údaje, aby hliadky vedeli identifikáciu polohy, číslo vchodu, číslo bytu," priblížila ministerka vnútra Denisa Saková. 

Aplikácia stála skoro 5 000 eur a spustená bude v priebehu niekoľkých týždňov. Jej prvotná fáza bude zameraná na hlavné mesto. Aplikácia bude bezplatná a incidenty budú analyzovať vyškolení policajti. Jej funkčnosť sa po skúšobných testoch rozšíri na územie celého Slovenska. Pri registrácii sa tiež odporúča vyplniť pravdivé aj nepovinné údaje, ktoré môžu polícii pomôcť."Pretože niekedy budú môcť zachrániť život a hlavne v prípade domáceho násilia," vysvetlil odborník polície na sociálne siete David Púchovský. 

Potom, ako kliknete na privolať pomoc, policajti už o vás vedia. Ďalej môžete dopĺňať informácie ako sú typ incidentu, koľko je do neho zapojených osôb a či napríklad nie je prítomná zbraň. Pre správnosť je ale dôležité mať zapnuté získavanie polohy GPS. Aplikáciu plánujú v budúcnosti rozšíriť napríklad o databázu nezvestných, stratu dokladov či overenie kradnutého vozidla. Okrem iného plánujú aj zasielanie notifikácii pri vzniku mimoriadnych udalostí.

Polícia SR: Veľké zhodnotnenie dopravnej situácie na Slovensku za rok 2019: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy