Zatiahnuté
10°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Ľudí na Zemplíne vystrašili odporúčania zdravotníkov. Nemali by konzumovať mäso a vajíčka z domácich chovov
Zdielať na

Ľudí na Zemplíne vystrašili odporúčania zdravotníkov. Nemali by konzumovať mäso a vajíčka z domácich chovov

ZEMPLÍN / Obyvatelia okresov Michalovce, Trebišov, Humenné a Vranov nad Topľou sú v šoku. Na úradných tabuliach miest a obcí regiónu sa totiž objavil informačný leták zdravotníkov. Pre mimoriadnu situáciu informujú verejnosť o nebezpečenstve PCB látok. Všetci by mali dodržiavať prísne odporúčania.

Ľudia by mali zabudnúť na doterajší spôsob života. Konzumácia produktov z domácich chovov pre nich vraj môže znamenať zdravotné riziko. "Ide o odporúčanie, nie o zákaz. Cieľom odporúčania bolo v čo najväčšej miere informovať verejnosť a tým pádom predchádzať vplyvu v prípade vystavenia sa PCB látkam," informuje hovorkyňa Úradu verejného zdravotníctva Daša Račková. 

​V letáku sa nachádza až 6 rôznych odporúčaní. Starostovia k nim nedostali žiadne sprievodné informácie. Preto žiadajú, aby sa zdravotníci postavili pred ľudí a odpovedali na ich otázky. "Sami nevieme, že čo s tým. Pochybujem, že ľudia prestanú chovať domáci dobytok a hydinu," myslí si starosta zemplínskej obce Štefan Rovňák. 

"Regionálne úrady plánujú v dohľadnej dobe zorganizovať stretnutie so starostami dotknutých obcí," dodala Račková. O toxických následkoch PCB látok sa vie už od roku 1984. Verejnosť sa však o probléme formou letáku dozvedá až teraz, v súvislosti s vyhlásením mimoriadnej situácie.

​Odporúčania z letáku možno môžu zmeniť budúcnosť, nie však minulosť. Výskumy totiž potvrdili, že až polovica tam narodených detí, má choroby, ktoré zapríčinili toxické PCB látky. "Uvedené okresy sú o tomto fakte dlhodobo informované, rovnako aj o rizikách," reaguje Račková. "Treba odškodniť ľudí a dať ich vyšetriť," myslí si starosta obce Nacina Vec Anton Šandor. 

Pozrite si archívnu reportáž o téme: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy