Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Juraj
24.4.2024
AUTENTICKÉ VIDEO: V obytnej zóne Vysokých Tatier zaútočil vlk, podľa ochranára je šelma vyhladovaná
Zdielať na

AUTENTICKÉ VIDEO: V obytnej zóne Vysokých Tatier zaútočil vlk, podľa ochranára je šelma vyhladovaná

VYSOKÉ TATRY / Tesne vedľa zastávky tatranskej električky v Hornom Smokovci sa v pondelok ráno odohrala zvieracia dráma. Aj na tatranské pomery je to unikát. Vychudnutý a zrejme aj poriadne hladný vlk ulovil korisť, ale hody mu nakoniec prekazila električka.

Hlavnými hrdinami exkluzívnych videí boli doposiaľ tatranské medvede. Prípad, kedy sa pred kamerou ocitol predátor, nayvse takmer v centre mesta, je ojedinelý. Preto zábery prekvapili aj skúsených ochranárov. "Úžasné je, že sa to video podarilo cez deň spraviť, ten vlk je veľmi hladný, vidieť ako strihá ušami. A vníma, čo sa okolo neho deje," vraví riaditeľ TANAP-u Pavol Majko. 

Vlk bol načisto vychudnutí, cez srsť mu vytŕčajú rebrá a bedrové kosti. Hladný vlk si dobre živené jelenča vyhliadol už pravdepodobne v lese. A poslednou záchranou utekajúceho zvieraťa bolo dostať sa medzi ľudí. Tam si totiž vlk už málokedy trúfne. No tentokrát zariskoval, lebo hlad bol silnejší ako jeho plachosť

"Ktovie koľko kilometrov utekal, jelenica je v dobrej kondícii, vlk nie, on investoval veľa energie, aby sa nažral," hovorí Jerguš Tesák zo Svetového fondu na ochranu prírody. 

Lenže z plánovaných vlčích hodov nakoniec nič nebolo. Zviera sa zľaklo prichádzajúcej električky a utieklo hladné preč. Tento vlk ale nebol jediný, ktorého v Smokovci videli. Ďalší sa prechádzal po lúke na opačnom konci Smokovca. 

Môže byť stretnutie s vlkom nebezpečné? "Je to zaujímavé aj pre nás, ale netreba sa báť. Vlk nie je nebezpečný pre človeka," dodal Tesák. Pozor by si však mali dať psíčkari. "Ak je niekde v blízkosti vlk, tak toho psa pravdepodobne zahrdúsi," vraví zoológ Jozef Hybler. "Posledné v literatúre potvrdené usmrtenie vlkom bolo v Dobšinského rozprávke Červená čiapočka," vraví Majko. 

Nedávno v Tatrách zastrelili desiatky vlkov. Pozrite si archívnu reportáž: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy