Zatiahnuté
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Za tragédiu v handlovskej bani uznal súd opäť vinnými troch mužov
Zdielať na

Za tragédiu v handlovskej bani uznal súd opäť vinnými troch mužov

Archívna reportáž

BRATISLAVA / Slovenskí súd v novom procese uznal vinnými troch obžalovaných v súvislosti s požiarom a explóziou v bani v Handlovej, pri ktorých v roku 2009 prišlo o život 20 ľudí. Odsúdeným vymeral niekoľkoročné tresty za mrežami.

V prípade dnes rozhodoval Okresný súd v Prievidzi. Proti jeho verdiktu sa môžu ešte odvolať. Súd prvej inštancie pôvodne už v roku 2015 potrestal v kauze trojicu pracovníkov prevádzkovateľa spomínanej bane, ktorí sa podieľali na riadení likvidácie požiaru, ktorý predchádzal samotnému výbuchu.

Tento verdikt ale odvolací súd neskôr zrušil. Výbuch podľa skorších informácií pravdepodobne spôsobili plyny, ktoré sa nahromadili počas požiaru v podzemí. Nešťastie sa stalo 330 metrov pod povrchom.

Okrem deviatich baníkov si najväčšia tragédia svojho druhu v slovenskom baníctve vyžiadala životy 11 záchranárov. Ďalších deväť baníkov utrpelo zranenia. Jeden z odborníkov na súde pri výsluchu povedal, že baníci a záchranári zrejme zomreli už pri hasení požiaru, teda pred výbuchom.

Štát po tragédii pre každého zo štyroch desiatok pozostalých po obetiach nešťastia vyčlenil odškodné 33.000 eur. Podobné nešťastie, hoci menšieho rozsahu, sa na Slovensku stala aj v minulosti. Napríklad v roku 2006 v bani v Novákoch, ktorú rovnako ako baňu v Handlovej prevádzkuje spoločnosť Hornonitrianske bane Prievidza, zomreli po závale štyria baníci.

K ničivom výbuchu v bani došlo v minulosti aj v Českej republike. Pozrite si archívnu reportáž: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy