Skoro jasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Obyvatelia Zemplína čakajú 35 rokov na vyriešenie situácie s rakovinovými PCB látkami. Premiér už avizoval riešenie
Zdielať na

Obyvatelia Zemplína čakajú 35 rokov na vyriešenie situácie s rakovinovými PCB látkami. Premiér už avizoval riešenie

ZEMPLÍN/BRATISLAVA / Obyvatelia Zemplína doplácajú na nebezpečnú výrobu v Chemku Strážske svojim zdravím. Sú tam sudy s toxickými a rakovinovými PCB látkami. A hoci roky čakajú a žiadajú riešenie, doposiaľ neprišlo. Situácia sa ale zhoršila, no vyhlásenie krízovej situácie prišlo až teraz. K alarmujúcej situácií sa vyjadril premiér Pellegrini, ktorý tvrdí, že sa už veci pohli vpred. Postupne by mali začať toxický odpad odstraňovať na zatiaľ bezpečné miesto. Musia totiž nájsť spôsob, ako ich zlikvidovať.

Najväčšie zamorenie toxickými a rakovinovými PCB látkami na svete. Obyvatelia Zemplína roky čakajú na odstránenie uskladneného nebezpečného odpadu. Infekcie dýchacích ciest, alergické ochorenia, poruchy sluchu, nedostatočný vývoj zubov a včasnejší nástup obezity," uviedla primárka pediatrie Dana Jurečková. To sú zdravotné ťažkosti, ktoré trápia obyvateľov posledné desiatky rokov, no a pripisujú to toxickému odpadu. 

Doteraz za desiatky rokov neprišlo žiadne riešenie, podľa slov obyvateľov išlo len o plané sľuby politikov. Politici im sľubujú odstránenie  PCB látok už 35 rokov. Premiér Peter Pellegrini ale prišiel s prísľubom, ako celú situáciu vyriešiť. Podľa jeho slov sa veci rozhýbali dynamicky k lepšiemu. Vyzerá to zatiaľ tak, že obyvatelia Zemplína dočkajú riešenia. "Už sa to posúva dopredu. Je dohoda, že dva okresné úrady v Prešove aj v Košiciach vyhlásia mimoriadnu situáciu v tejto veci. Pani ministerka Saková ma informovala, že v krátkej dobe budeme mať informáciu na stole, že štát, tak ako som prisľúbil, v krátkej dobe začne postupne premiestňovať sudy, ktoré boli objavené a znečisťujú životné prostredie. Samozrejme ten rozsah environmentálnych škôd je väčší a rozsiahly. Bez súčinnosti ministerstva životného prostredia sa nezaobídeme," vyjadril sa premiér. 

O niekoľko minút po vyjadrení premiéra, ministerka vnútra Denisa Saková oznámila, že vyhlasujú mimoriadnu situáciu. 

Pellegriniho vláda tak bude mať teraz za úlohu toxické sudy odstrániť, aby viac nevplývali nielen na prírodu a okolie, ale hlavne na životné prostredie. Rezort vnútra by mal najbližších dňoch zabezpečiť aj firmu.  "Pre mňa je teraz kľúčové odstrániť tie kopy, sudy odpadov. Zatiaľ ich uskladníme na bezpečné miesto, aby prestali presakovať do pitných vôd. Potom ich budeme musieť dať niekde spracovať, ale pevne verím, že tie veci nadobudnú dynamický rast. Ak to nevieme likvidovať na Slovensku, budeme ich musieť dať zlikvidovať niekde inde," dodal premiér Pellegrini. 

Viac ako 100 000 ľudí z tohto regiónu má rôzne zdravotné ťažkosti a ich počet stále rastie. Až 500 ton toxického a karcinogénneho odpadu je uskladnených v chátrajúcich budovách. Ďalšie sudy sú zahrabané v zemi v areáli bývalej chemičky. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy