Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Premiér Pellegrini o zrušení obvinenia Trnku: Budem sa pýtať polície, ako koná. Nie som hluchý ani slepý
Zdielať na

Premiér Pellegrini o zrušení obvinenia Trnku: Budem sa pýtať polície, ako koná. Nie som hluchý ani slepý

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Premiér Peter Pellegrini sa deň potom, čo Dobroslavovi Trnkovi zrušili obvinenie zo zneužívania právomocí verejného činiteľa v súvislosti s videonahrávkou s Jánom Počiatkom, kde sa bavia aj o kauze Tipos, k situácií vyjadril. Pellegrini má podľa jeho slov na políciu niekoľko otázok, no len v rámci pomyselnej hranice, ktorá mu to ako premiérovi povoľuje. Ako sám povedal, nie je hluchý ani slepý, a aktuálne dianie ho znepokojuje.

Bývalý generálny prokurátor  Dobroslav Trnka už nečelí obvineniu zo zneužívania právomocí verejného činiteľa v súvislosti s videonahrávkou s Jánom Počiatkom, kde rozoberali kauzu Tipos. Informáciu priniesli aktuality.sk, pre televíziu JOJ ju potvrdilo Prezídium policajného zboru po tom, ako jej v utorok doručili uznesenie prokurátora. 

K situácií sa deň po zrušení obvinenia Dobroslavovi Trnkovi vyjadril premiér Peter Pellegrini. Podľa jeho slov už celú vec s nahrávkou musia posúdiť orgány činné v trestnom konaní. "Ja neviem, či pán Trnka porušil tým rozhovorom disciplinárne nejaké záležitosti a má byť trestaný disciplinárne, alebo porušil zákon. Určite sa ale budem pýtať minimálne to, či polícia koná, a či pokračuje aj v úkonoch iných typoch obvinení, pretože okolo pánovi generálnemu bolo viacero obvinení, z takej aj onakej činnosti," vyjadril sa premiér s tým, že sa chystá opýtať aj na Počiatka. Nie je si však istý, či tieto skutočnosti môže vedieť, pretože byt tak mohol narúšať polícií vyšetrovací postup, keďže polícia svoje kroky plánuje o "dva kroky dopredu."

"Budem sa pýtať, nie som hluchý ani slepý, žijem v tejto krajine a mnohé veci ma takisto rozčuľujú. Som z nich nemilo prekvapený, na druhej strane budem vždy pristupovať k tomu tak, ako maximálne môže predseda vlády pristúpiť. Nikdy neprekročím tu pomyselnú čiaru, ktorá musí nás politikov oddeľovať od OČTK," podotkol Pellegrini. 

Reagovala aj viceprezidentka policajného zboru

Šéf vojenského spravodajstva Ján Balciar sa po rokovaní Bezpečnostnej rady opäť vyhol novinárom. Naopak na otázky okolo zmätočného zadržania a obvinenia Dobroslava Trnku reagovala viceprezidentka Policajného zboru SR Jana Maškarová. Tá ale na otázky premiéra, kde sa stala chyba, nevedela odpovedať, keďže nevedela, že sa jej na to budú pýtať

Dobroslava Trnku v súvislosti s nahrávkou s Jánom Počiatkom zaistila polícia vo štvrtok, 16. januára a navrhla jeho vzatie do väzby. Prokurátor Špeciálnej prokuratúry sa ale s návrhom polície nestotožnil. Trnka strávil v cele strávil len jednu noc. Na oko veľká akcia polície skončila fiaskom. Špeciálna prokuratúra bez bližšieho vysvetlenia uviedla, že nebola naplnená skutková podstata trestného činu zneužívania právomoci verejného činiteľa. Na oko veľká akcia polície skončila fiaskom. Špeciálna prokuratúra bez bližšieho vysvetlenia uviedla, že nebola naplnená skutková podstata trestného činu zneužívania právomoci verejného činiteľa. 

Okolo jeho osoby sa točia viaceré podozrenia 

Z predmetného videa v kancelárii generálneho prokurátora vyplývajú viaceré podozrenia, čo načrtla aj špeciálna prokuratúra. K tomu samotná skrytá kamera, ktorú mal nainštalovať Marián Kočner, už spomínaná kauza Tipos, kde mal Trnka súhlasiť s tým, že bude mediálne kryť chrbát Počiatkovi, ale aj kauza emisie, kde pri predaji emisných kvót malo Slovensko prísť o desiatky miliónov eur.

Do prípadu sa vložil aj generálny prokurátor Jaromír Čižnár, ktorý žiada vysvetlenie, čo sa vlastne minulý týždeň stalo. "Za týmto účelom si vyžiadal aj stanovisko špeciálneho prokurátora, ktorý je bezprostredne nariadený dozorovému prokurátorovi špeciálnej prokuratúry," priblížila hovorkyňa Generálnej prokuratúry SR Andrea Predajňová. Čižnár to odkázal s tým, že aby vydal relevantné stanovisko, musí si preštudovať aj spis ku kauze Tipos, o ktorej sa dvojica bavila.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy