Oblačno
13°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Prečo sa Zsuzsová ani Kočner nezúčastnili na utorkovom pojednávaní?
Zdielať na

Prečo sa Zsuzsová ani Kočner nezúčastnili na utorkovom pojednávaní?

BRATISLAVA / Alena Zsuzsová ani Marian Kočner na výpovede novinárov nie sú zvedaví. Na utorkové pojednávanie, kedy vypovedajú kolegovia zavraždeného novinára, neprišli.

Kolegovia vypovedajú o témach, na ktorých Ján Kuciak pracoval, čiže o Kočnerových podnikateľských aktivitách v kauze Technopol services, odpočtov DPH pri kauze Donovaly, ale aj o písaní článkov ovládnutia golfového areálu v Báči. Jeho nadriadený Peter Bárdy vypovedal o investigatívnej činnosti pri pátraní vo verejných databázach. Rovnako súdu opísal snahu Kočnera Jána Kuciaka zastrašovať telefonicky. Marian Kočner podozrieval novinár z toho, že sa zaujíma na základe objednávok, píše tendečne a z jeho práce sa vysmieval. Novinár preukazoval Kočnerovi v článkoch podozrenia na podozrivé transakcie napríklad pri vratkách DPH aj ďalších zložitých obchodných transakciách. Vedel sa orientovať v registračných databázach a verejne prístupných zdrojoch.

Alena Zsuzsová zostala vo väzenskej cele na vlastnú žiadosť. Dôvody, prečo Zsuzsová nechce chodiť na hlavné pojednávania sa prítomná verejnosť nedozvedela. Dôvodom môžu byť zdravotné problémy, ktoré Alena Zsuzsová spomenula počas prvého dňa pojednávania. Keď sa o nich dozvedel Marian Kočner, podľa jej slov jej dal ponuku, že sa stane krstným otcom jej dcéry. Zdravotné problémy priznal počas oboznamovaním sa so spisom aj jej obhajca Štefan Neszméry. "So spisom sa budeme oboznamovať celý týždeň. Určite budeme podávať návrhy na prepočutie nejakých svedkov a budeme navrhovať svedkov, ktorí nám vyplynuli z doterajších úkonov, Nerád by som prezrádzal, máme určitú taktiku," vyjadril sa Štefan Neszméry. Podľa jeho slov majú problém aj so znaleckými posudkami, pretože sa domnievajú, že v znaleckých posudkoch nebol vzatý pohľad vôbec na problémy, ktoré má moja klientka. "Tie chceme ešte raz prejsť, spoločne. Je to znalecký posudok z odvetvia zdravotníctva," vysvetlil.

Na procese počas výpovede Zoltána Andruskóa reagovala mimikou a neverbálnym prejavom, na ktorý ju upozornila aj predsedníčka senátu Ružena Sabová.

"Nebudem sa vyjadrovať k mimike mojej klientky. Často som ju na to upozorňoval, ale bohužiaľ, keď sa otočí, jej tvár sa nejakým spôsobom vytočí, ako keby sa usmievala. Spomínal to pán Lipšic aj pani Kušnírová, že sa smeje, ale nesmeje sa," okomentoval Zsuzsovej neverbálnu komunikáciu Zsuzsová.

Vo väzení zostal aj Marian Kočner

Ani Marian Kočner v utorok nepočúva tvrdenia novinárov, s ktorými v redakcii Ján Kuciak riešil články o jeho podozrivom podnikaní. Jeho obhajca Marek Para pred pojednávaním uviedol, že za jeho neprítomnosťou je to, že sa Kočner pripravuje v cele na ďalšie pojednávanie.

Pri obžalovanom Kočnerovi je uvedené zo znaleckého skúmania, že sa odmietol podrobiť komplexnému psychologickému vyšetreniu. Pri jeho hodnotení znalci vychádzali teda len zo študovania materiálov zo spisu a krátky rozhovorov s obvineným. Novinári ale poznajú spôsoby Kočnera pri komunikáciách, v ktorých sa cítil nepríjemne alebo bol konfrontovaný.

Často reagoval agresívne, žurnalistov urážal a poučoval. Na procese, v ktorom je obžalovaný zo zadania objednávky vraždy Jána Kuciaka Kočner nepôsobí tak suverénne ako napríklad pri zmenkovej kauze.

Sledujte ONLINE reportáž zo súdneho pojednávania:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy