Jasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Dobrovoľní hasiči tvrdia, že im starosta zamkol stanicu. Pri rozsiahlom požiari museli zasahovať v civile
Zdielať na

Dobrovoľní hasiči tvrdia, že im starosta zamkol stanicu. Pri rozsiahlom požiari museli zasahovať v civile

TURŇA NAD BODVOU / O rozsiahlom požiari v obci Turňa nad Bodvou TV JOJ informovala už minulý týždeň. Z horiaceho domu hasiči evakuovali 4 ľudí. Operačný dôstojník požiadal o pomoc aj dobrovoľných hasičov. Tí však museli prísť v civile a vlastnými autami. Nevedia sa totiž dostať do stanice, ktorú starosta zamkol. Dobrovoľný hasičský zbor založili v Turni nad Bodvou v roku 1875 a nepretržite fungoval aj počas prvej a druhej svetovej vojny. Až dodnes.

Dobrovoľní hasiči sa už 2 týždne nevedia dostať do svojej hasičskej zbrojnice a nemajú prístup ani ku technike. Tvrdia, že zákaz prišiel od starostu obce.  "Starosta sa vyjadril, že DHZ v obci neexistuje, že nie sú ľudia," vyjadrila sa Zuzana Trifonová, revízorka DHZ Turňa nad Bodvou. Dobrovoľní hasiči však pomáhali aj pri minulo týždňovom požiari v obci. Keďže sa do stanice nevedeli dostať, zasahovali v civile a prišli na súkromných autách. "Sme mali nahlásený operačným strediskom požiar, ja som operačnému stredisku povedal, aby zavolali starostovi, že on musí ohlásiť udalosť a prísť nám otvoriť garáž nakoľko my nemáme kľúče ani prístup ku garáži. Udalosť nám neohlásil," uviedol Patrik Kišš, veliteľ DHZ. 

Oslovili sme aj starostu obce. Pred kamerou rozprávať nechcel, v písomnom vyjadrení však ako dôvod, prečo zamedzil vstup hasičom do stanice, uviedol nasledovné. "Z dôvodu nezáujmu a neochote jednotlivcov z členov dobrovoľných hasičov, ktorí mali na starosti starostlivosť a údržbu techniky výstroja a výzbroje a z dôvodu neplnenia podmienok podľa paragrafu 4 ods.5 vyhlášky Ministerstva vnútra SR č.611 / 2006 Z.z. o hasičských jednotkách som bol nútený vykonať inventúru a reorganizáciu činnosti týkajúcu sa ochrany majetku štátu a obce. Jedná sa o majetok niekoľko stotisíc eur," napísal starosta Atila Oravecz. 

Slovo proti slovu

Mimo kamery starosta uviedol aj to, že v obci zriadil 4-člennú požiarnu hliadku. Kde ale bola v čase požiaru už povedať nevedel. "Ťažko sa mi o tom rozpráva lebo robím to od malička, od detstva a pracoval som na tom celý život, aby sme tu niečo mali," poznamenal Kišš, veliteľ DHZ. Starosta obce údajne daroval Tatru 148, ktorú používali jeho hasiči DHZ vo Východnej a sám mal požiadať o preradenie svojich hasičov zo skupiny B do skupiny D. Hlavou nad dianím v obci krúti aj prezident DPO SR. "Že sa preskočila kategória C to mi je veľmi čudné, až záhadné. Odkaz predkov Bohu na slávu blížnemu na pomoc sa úplne vymyká z podstaty toho, čo sa v tej obci teraz deje,"  povedal Pavol Ceľuch, prezident DPO SR.

Starosta o svojich rozhodnutiach dobrovoľných hasičov neinformoval a nerozhodlo o nich ani obecné zastupiteľstvo. Prístup starostu dobrovoľných hasičov hlboko zasiahol, avšak ako sami tvrdia, hasičmi aj napriek zákazom ostanú navždy. "Som z toho veľmi sklamaný, že aj takáto vec, keď niekto chce pomáhať iným a ešte aj to je zle," dodal Kišš. "To, že nám niekto zoberie techniku alebo nám zakáže prístup, to ešte nie je koniec hasičov. My sme tu a my tu stále budeme," vyhlásila Karin Kiššová, členka DHZ. 


Aj napriek tomu, že dobrovoľní hasiči sú odhodlaný pomáhať, dvere od garáže, kde majú všetku svoju techniku pre nich ostávajú zatvorené.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy