Skoro jasno
14°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Odkladanie vecí pred byt vás môže stáť život. Čo by ste rozhodne nemali mať na chodbe bytového domu?
Zdielať na

Odkladanie vecí pred byt vás môže stáť život. Čo by ste rozhodne nemali mať na chodbe bytového domu?

BRATISLAVA / Väčšina obyvateľov začne po čase využívať na odkladanie vecí aj priestor pred bytom. Odložené veci však môžu narobiť veľké problémy pri evakuácii. Čo všetko môže ohroziť naše životy, a čo by určite nemalo byť na bytovej chodbe?

Aj taká navonok obyčajná škatuľa a dajme tomu zo dva kochlíky rastlín, ktoré máte na chodbe, môžu spôsobiť problémy v prípade, že začne vo vašom dome horieť. Ako príklad môžeme použiť minulotýždňový požiar bytu v Bratislave. Hasičom a záchranárom prekážali v zásahu na chodbách a schodoch rôzne náradia na cvičenie a kvetináče. "Určite to tak nemôže byť. Schodisko je alfa a omega stavby, tej pasívnej požiarnej ochrany. Tam jednoducho sa musia dostať ľudia, musia byť ochránení minimálne 30 minút, aby mali kľud na únik. To znamená, že preto sú tie schodiská odvetrávané, preto sú stavebne uzavreté, to znamená, že si musíme uvedomiť, že ešte aj je tade vedený zásah," vysvetlil Fedor Gábriž, prevencia KR HaZZ Bratislava. 

To, že v prípade požiaru ide naozaj o sekundy a tým pádom o život potvrdzujú aj slová obyvateľov bytovky, ktorá v piatok horela. "Snažili sme sa ísť von, ale to už sa nedalo, lebo bolo schodište úplne totálne zadymené ale tak, že sa tam nedalo ani nadýchnuť." 

Čo môže ohroziť váš život v bytovkách? 

A tak nie len hustý dym, pre ktorý nebolo vidieť, ale aj v úniku brániace veci ohrozujú, a v ten deň aj ohrozovali životy ľudí. "Toto sa stáva najme pri starších stavbách, kde ešte tie chránené únikové cesty nie sú tak, ako pri nových, kde je odvetranie. Ale tie predmety, či sa odvetráva alebo nemôže, v tom schodisku nemôžu byť. Hasiči tade tiež zasahujú, im to zavadzia rovnako, pri úniku stačí, že sa jeden potkne a v panike dvadsať ľudí preletí cez neho," upozornil Gábriž .

Ďalším život ohrozujúcim problémom, keď ide o sekundy, sú pred bytmi dorobené mreže alebo dvere. "Nemalo by to byť, dokonca nedávno som videl, že na únikovej ceste boli osadené nové dvere, ktoré sa navyše otvárali v protismeru úniku, to znamená ja bežím a narazím na dvere, ktoré musím k sebe otvoriť a to je absolútne nemysliteľné," pokračoval  Gábriž. 

Ďalší v podstate nezmyslom sú zamknuté hydranty. Aj v piatok mal obyvateľ horiaceho bytu jeden tesne pred dverami. Avšak bol zamknutý. Pre hustý dym by ho asi nedokázal odomknúť ani hasič v maske. "Ten hydrant je tam na to, aby každý ho mohol zobrať a ísť hasiť. Ako ten nie je pre hasičov. Akonáhle by zistili od nás z kontroly niečo takéto, tak v zásade ten dom platí pokutu," dodal Gábriž, prevencia KR HaZZ Bratislava. 

Takto vyzeral spomínaný byt po požiari v Bratislave: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy