Polojasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Na Zemplíne majú vyhlásiť mimoriadny krízový stav. Dôvodom je znečistenie nebezpečnými PCB látkami
Zdielať na

Na Zemplíne majú vyhlásiť mimoriadny krízový stav. Dôvodom je znečistenie nebezpečnými PCB látkami

ZEMPLÍN / Najväčšie zamorenie toxickými a rakovinovými PCB látkami na svete. Obyvatelia Zemplína doplácajú na nebezpečnú výrobu v Chemku Strážske svojim zdravím. Roky čakajú na odstránenie uskladneného nebezpečného odpadu. Vyhlásenie krízovej mimoriadnej situácie je vraj otázkou iba niekoľkých dní.

"Infekcie dýchacích ciest, alergické ochorenia, poruchy sluchu, nedostatočný vývoj zubov a včasnejší nástup obezity," hovorí primárka pediatrie Dana Jurečková. Lekári michalovskej nemocnice už 18 rokov monitorujú narodené deti z celého regiónu. Výskyt PCB látok sa skúma najmä z och krvi. 

Redaktor TV JOJ: U koľkých detí sa potvrdili zvýšené hodnoty? 

Jurečková: No určite aspoň u tretiny, v niektorých parametroch až do polovice. 

Viac ako 100 000 ľudí z tohto regiónu má rôzne zdravotné ťažkosti a ich počet stále rastie. Politici im sľubujú odstránenie PCB látok už 35 rokov. Svoje slovo nedodržali ani v tom predchádzajúcom. 

Až 500 ton toxického a karcinogénneho odpadu je uskladnených v chátrajúcich budovách. Ďalšie sudy sú zahrabané v zemi v areáli bývalej chemičky. Ani to doteraz nestačilo na vyhlásenie mimoriadnej situácie. "Očakávame, že táto mimoriadna situácia bude ohlásená začiatkom minulého týždňa. Vláda to nemusí vyhlásiť sama, môže to vyhlásiť aj prednosta kraja, to znamená prednosta v Košickom a prednosta v Prešovskom kraji," uviedla ministerka vnútra Denisa Saková. 

Až po tomto úkone sa uvoľnia peniaze na celý projekt a určí sa spôsob likvidácie. Podrobnosti zatiaľ nie sú známe, prioritou je vraj jednoznačne časové hľadisko. "Ako budeme postupovať v práci v súvislosti s likvidáciou tohto odpadu. ktorý bezprostredne ohrozuje ľudské zdravie. A vo veľmi krátkom období, sľubujeme," dodala Saková. 

Pozrite si archívnu reportáž o prípade: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy