Jasno
10°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Kauza Vietnamec ožila. Slovensko vyhostilo zahraničného diplomata
Zdielať na

Kauza Vietnamec ožila. Slovensko vyhostilo zahraničného diplomata

BRATISLAVA / Ministerstvo zahraničných vecí vyhostilo vietnamského diplomata. Ide o odpoveď na kauzu uneseného Vietnamca, do ktorej bolo namočené aj Slovensko. Muža uniesli vietnamské tajné služby ešte v roku 2017 v Berlíne. Rezort diplomacie si však počkal na právoplatný rozsudok nemeckých súdov.

Podľa nemeckých vyšetrovateľov a aj súdov, muža cez Prahu a Bratislavu vyviezli do Moskvy a následne do rodnej krajiny. Tam ho aj expresne odsúdili. A práve z Bratislavy sa Vietnamca podarilo dostať z Európskej únie mimo strážený schengenský priestor, a to pomocou slovenského vládneho špeciálu.

Pre zavlečenie vietnamského občana do jeho rodnej zeme sa musí do Vietnamu predčasne vrátiť aj jeden z diplomatov tejto komunistickej krajiny v juhovýchodnej Ázii. S týmto posolstvom si slovenské ministerstvo zahraničných vecí k sebe povolalo vietnamského veľvyslanca. Diplomat musí opustiť Slovensko do piatku. "Rezort diplomacie v zmienenom prípade avizoval razantné diplomatické konzekvencie vo chvíli, keď sa oficiálne potvrdia veľmi vážne podozrenia zo zneužitia pohostinnosti slovenskej strany," povedal riaditeľ tlačového odboru MZV SR Juraj Tomaga.


Ako krycí manéver malo poslúžiť narýchlo zvolané stretnutie vietnamských a slovenských vládnych predstaviteľov v hoteli Bôrik. Vďaka nemeckým médiám sa verejnosť o únose dozvedela v roku 2018. Slovenskí vládni predstavitelia na čele s vtedajším ministrom vnútra Robertom Kaliňákom najskôr prípad spochybňovali. Neskôr odmietali vedomú spoluprácu pri únose. "Nemôžete automaticky predpokladať, že u tretieho najvyššie postaveného človeka v ich Ústrednom výbore, že niečo také urobí a stále to vlastne nie je ani preukázané," vyjadril sa exminister vnútra Robert Kaliňák.

"Úrad Inšpekčnej služby vo veci podozrenia zo spáchania prečinu obmedzovania osobnej slobody formou spolupáchateľstva naďalej koná. Doteraz nebola v tejto veci obvinená žiadna osoba," povedala hovorkyňa MV SR Petra Friese. Úrad Inšpekčnej služby preveroval aj prípadnú účasť slovenských policajtov na únose. Vyšetrovanie to však podľa úradu nepotrvdilo. "Doteraz nebola zistená žiadna skutočnosť, ktorá by opätovné zaťatie vo veci opodstatňovala," dodala Friese.

Polícia odmietla začať trestné stíhanie koncom roka 2018. A teda približne v čase, kedy nemecké súdy nad únoscami vyniesli ortieľ. Kaliňák naďalej tvrdí, že ak sa skutok stal, slovenská strana bola oklamaná. "Ak máte byť paranoidní pri každej zahraničnej návšteve, čo vám minister vyvedie nejakej druhej krajiny. To by sme sa asi nedostali nikam," uzavrel Kaliňák.

noviny.sk

Celé to začalo v lete 2017, keď uniesli vietnamského občana v Berlíne. Viac sa dozviete vo VIDEU:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy