Polojasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Komisia súdnej rady pre Kočnerovu Threemu odporúča disciplinárne konanie voči Jankovskej a Sklenkovi
Zdielať na

Komisia súdnej rady pre Kočnerovu Threemu odporúča disciplinárne konanie voči Jankovskej a Sklenkovi

BRATISLAVA / Špeciálna komisia, zriadená pri Súdnej rade, navrhla ďalšie disciplinárne stíhanie sudcov pre rozsiahlu komunikáciu s Mariánom Kočnerom. Ide o sudcov s už pozastavenou činnosťou - Moniku Jankovskú a Vladimíra Sklenku. Jankovskej ublížila septembrová tlačová konferencia, kde tvrdila, že sa s Kočnerom nepozná. Komisii však vyšetrovatelia umožnili prístup do vyšetrovacieho spisu, ktorý potvrdzuje autenticitu už medializovaných správ. No a Sklenka si mal podľa nich užívať Kočnerovu pohostinnosť.

"Ani, priamo, a ni osobne, ani prostredníctvom iných osôb," vyhlásila bývalá štátna tajomníčka ministerstva vnútra Monika Jankovská pred časom na svojej tlačovej konferencii. "Nemala by som hovoriť o pocitoch, ale som tomu, že sudca alebo sudkyňa sú schopní takejto formy komunikácie," uviedla predsedníčka osobitnej komisie Elena Berthotyová. 

Ľudia si už naplno vychutnávajú čaro Vianočných trhov a zohrievajú sa punčom, no sudcovia, ktorých opätovne rozoberali, žiaden punč nepotrebujú, aby im bolo horúco. A opäť za to môže Kočnerova Threema. "Z vyšetrovacieho spisu, do ktorého sme mali možnosť nahliadnuť vyplýva, že Monika Jankovská komunikovala s Mariánom Kočnerom. Existuje vážne podozrenie, že došlo k strate predpokladov sudcovskej spôsobilosti," vyjadrila sa Berthotyová. 

Predsedníčka komisie uviedla, že Kočner s Jankovskou sa minimálne raz stretli, a to 16. januára 2018. Dokazuje to aj komunikácia, ktorej autenticitu komisia potvrdila.

15.1.2018

M.K.: Ahoj. Stretko zajtra 11:30 u mňa. Potvrď.
M.J: Idem zistiť.
M.K.: Nemáme iný termín. Tak prosím skús.
M.J.: Potvrdzujem!!!!!
M.K.:Zajtra Ťa dovezie Dorča. 11:20. Dohodnem s ňou.
M.J.: Áno. Budem na slušno v kostýme ako teta Agáta!
M.K.: Pokojne dojdi aj v negližé.

Berthotyová spresnila aj počet správ, ktorí si Jankovská a Sklenka vymenili a tiež pod akými emotikonmi ich mal Kočner uložených. Sklenka podľa nej mal od Kočnera prijať finančnú hotovosť, nový telefón a platby obdržala aj jeho manželka. Tiež navštevoval Kočnerov golfový areál v Báči. A nielen to.

"Vynášal aj insajderské informácie o sudcoch. A rozdeľuje ich na osoby použiteľné, nepoužiteľné a využívané, a dokonca aj také, ktoré pracujú pre inú konkurenčnú skupinu, ktorú zatiaľ komisia nebude identifikovať," pokračovala Berthotyová. 

"Je to vo forme odporúčania súdnej rady. Oboznámim sa s podkladmi, ktoré mala komisia , ktoré predloží všetkým členom rady, takže aj podľa toho zvážim formuláciu skutkov," vyjadrila sa predsedníčka súdnej rady Lenka Praženková. Súdna rada tiež schválila pokračovanie práce komisie. Tá plánuje vypočuť ďalších sudcov, opätovne aj niektorých z tých, ktorí už vypočutí boli. Ide aj o sudkyne, ktoré sa v civilnom konaní zaoberali Kočnerovými zmenkami. Rada chce taktiež identifikovať sudcov, ktorých totožnosť v správach nie je zatiaľ známa.

Disciplinárne stíhania sudcov by sa mohli ešte rozšíriť. Uviedol to na stredajšom výjazdovom rokovaní vlády SR v Bratislave šéf ministerstva spravodlivosti Gábor Gál (Most-Híd).  "Dohľad pracuje na plné obrátky a nie je vylúčené, že v budúcnosti bude ministerstvo podávať ďalšie podnety na ďalších sudcov," povedal Gál.

Polícia zasahovala u dnes už bývalej štátnej tajomníčky ministerstva vnútra Moniky Jankovskej ešte v auguste, kedy polícia zadržala mobilné telefóny viacerým sudcom. Z vyšetrovania vtedy podľa prokurátorov vyplynulo, že na rôznej závažnej trestnej činnosti sa podieľali aj predstavitelia štátnych a justičných orgánov. Niektorých z nich preto v tom čase vyzvali, aby prišli vysvetliť niektoré komunikácie, ktoré boli zdokumentované v rámci vyšetrovania. 

Podľa Denníka N sudca Vladimír Sklenka vo februári 2018 písal Marianovi Kočnerovi, že Urbancová (podpredsedníčka Najvyššieho súdu SR, pozn. red.) hľadá podporu v súdnej rade na zvolenie do funkcie podpredsedníčky najvyššieho súdu. Potrebovala desať hlasov. "Jarinke pomôžem čo budem vedieť,“ napísal údajne Marian Kočnerovi. Následne už so Sklenkom podľa denníka riešili, ako by mohli ovplyvniť členov súdnej rady.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy