Oblačno
21°
Bratislava
Ingrida
8.5.2024
Policajný zásah u štátnej tajomníčky Jankovskej. Podľa informácií TV JOJ polícia preveruje prípadnú komunikáciu s Kočnerom
Zdielať na

Policajný zásah u štátnej tajomníčky Jankovskej. Podľa informácií TV JOJ polícia preveruje prípadnú komunikáciu s Kočnerom

BRATISLAVA / Polícia vo štvrtok zasahovala na vysokých miestach v justícii a dokonca aj na samotnom ministerstve spravodlivosti. V Bratislave policajti hľadali a zadržali mobilné telefóny ľudí, ktorí mali podľa zdroja televízie JOJ priamo komunikovať s Mariánom Kočnerom. Prípad podľa oficiálnych informácií súvisí s vyšetrovaním korupčnej trestnej činnosti.

Televízia JOJ oslovila štátnu tajomníčku Jankovskú, ktorá sa odmietla vyjadriť s tým, že má dovolenku. Odporučila obrátiť sa na tlačový odbor ministerstva. Ten potvrdil, že odovzdala svoj telefón polícii a je plne súčinná s orgánmi činnými v trestnom konaní. Monika Jankovská sa v posledných dňoch často spomína v súvislosti s Marianom Kočnerom. Jankovská ale styky či akékoľvek kontakty s Kočnerom poprela. 

Podľa zdroja TV JOJ prebehol ďalší zásah u sestry Moniky Jankovskej, ktorá pôsobí na krajskom súde Bratislava. Andrea Haitová mala byť členkou senátu, ktorý mal rozhodovať v odvolacom konaní v kauze zmeniek TV Markíza. Okresný súd Bratislava V. dal pôvodne za pravdu Marianovi Kočnerovi. Televízia ale namietala Haitovej zaujatosť. Krajský súd ale zatiaľ nerozhodoval, pretože sa kauza zmeniek presunula na Špecializovaný trestný súd.

Podľa zdroja TV JOJ zasahovala polícia aj u Bystríka Paloviča, ktorý pôsobí na Okresnej prokuratúre Bratislava I. Ten sa dostal do povedomia aj tým, že dozoroval prípad Filipa Rybaniča. Opoziční poslanci upozornili na jeho možné prepojenie na Ladislava Bašternáka. Rybaničov prípad už potom ďalej nedozoroval.

Predmetom záujmu polície mali byť podľa zdroja TV JOJ mobilné telefóny, ktoré majú slúžiť na preverenie prípadnej komunikácie dotknutých osôb s Marianom Kočnerom. "K vyšetrovacím úkonom polície sa nebudeme vyjadrovať, aby sme nezmarili alebo nesťažili vyšetrovanie," uviedla hovorkyňa špeciálnej prokuratúry Jana Tökölyová.

Ministerstvo spravodlivosti zásah potvrdilo

"Rezort potvrdzuje informáciu, že počas dnešného dňa odovzdala štátna tajomníčka Monika Jankovská svoj telefón polícii a je plne súčinná s orgánmi činnými v trestnom konaní. V prípade potreby bola ochotná aj vypovedať, zo strany polície však takáto požiadavka doteraz nebola," uviedla hovorkyňa ministerstva spravodlivosti Zuzana Drobová. 

Polícia potvrdila na svojom facebooku, že: "Dnes policajti NAKA vykonali početné zaisťovacie úkony v trestnej veci týkajúcej sa korupčnej trestnej činnosti a zneužívania právomoci verejného činiteľa. Vzhľadom na súčasné štádium nie je možné poskytnúť bližšie informácie."

Štátna tajomníčka ministerstva spravodlivosti Edita Pfundtner pre televíziu JOJ uviedla: "Túto informáciu počujem prvýkrát od vás. Neviem sa k tomu vyjadriť bližšie."

O vyjadrenie sme požiadali aj hovorcu Krajského súdu v Bratislave Pavla Adamčiaka. 

"Držím palce polícii, slušným prokurátorom a slušným sudcom, aby sa našli, boli odhalení a postavili sa pred súd všetci skorumpovaní policajti, ktorí sa spreneverili svojmu sľubu a neslúžili verejnému záujmu, neslúžili zákonu, ale slúžili mafii," uviedol Daniel Lipšic, ktorý zastupuje rodinu zavraždeného novinára Jána Kuciaka a ktorého sa chystali zabiť ľudia okolo Aleny Zsuzsovej. 

Z vyšetrovania podľa prokurátorov vyplynulo, že na rôznej závažnej trestnej činnosti sa podieľali aj predstavitelia štátnych a justičných orgánov. Niektorých z nich zároveň vyzvali, aby prišli vysvetliť niektoré komunikácie, ktoré boli zdokumentované v rámci vyšetrovania. Celú tlačovú konferenciu si môžete pozrieť TU:

15. augusta zverejnil Denník N, že Marian Kočner hovoril o Monike Jankovskej ako o svojej opičke. Nazýval ju tak v komunikácii s Alenou Zsuzsovou cez aplikáciu Threema. Tri týždne po vražde Jána Kuciaka a odstúpení ministerky spravodlivosti Lucie Žitňanskej napísal Zsuzsovej: "Miesto Mumlavej nech dôjde ktokoľvek, bude ministerstvo riadiť Monika Jankovská. A to je moja opička,“ napísal.

Monika Jankovská pre Denník N poprela akékoľvek kontakty s Kočnerom aj Zsuszovou. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy