Oblačno
13°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Po silnej búrke s bleskami sa zranilo viac ako 100 turistov. O život v Tatrách prišli štyria ľudia
Zdielať na

Po silnej búrke s bleskami sa zranilo viac ako 100 turistov. O život v Tatrách prišli štyria ľudia

ZÁPADNÉ TATRY/ ZAKOPANE / V Tatrách vyčíňala búrka, ktorá si vyžiadala desiatky zranených turistov. Najskôr horskí záchranári spolu s leteckými zasahovali pri zranených, zrejme českých turistoch, na slovenskej strane Tatier na vrchu Baníkov. Zranenú turistku previezli do nemocnice, muža, žiaľ, už nevedeli zachrániť. O niekoľko minút neskôr vrtuľník pomáhal aj slovenskému turistovi, ktorého taktiež zasiahol blesk. Búrka ale vyčíňala aj na poľskej strane Tatier, kde blesky zabili niekoľko turistov. Aktuálne poľskí záchranári hlásia viac ako 150 zranených.

Búrka v poľských Tatrách

Podľa informácií TV JOJ blesky zasiahli turistov aj na poľskej strane Tatier. Ako prvý o usmrtených turistoch informoval spravodajský web Polsatnews . Medzi štyrmi mŕtvymi majú byť dve deti. Do nemocnice v Zakopanom privážali záchranári vo vrtuľníkoch zranených turistov. Na horskom masíve Giewont v Tatrách mal do reťazí udrieť blesk, ktorý taktiež zasiahol niekoľko turistov. Celkovo je v nemocnici momentálne 34 ľudí zo 157 zranených. 

"Bolo to hrozné, samé blesky. Keď som sa pozrela na Giewont, videla som, že tam bol veľmi silný úder blesku," opísala situáciu obyvateľka Zakopaneho Olympia Tryzna. "Nevieme presne koľko je zranenýchg ani mŕtvych. Panuje tu hrozný chaos. Na ceste je aj premiér," povedal miestny novinár Jurek Jurecki. Záchranári zriadili provizórne evakuačné "centrum" pre ranených na Hale Kondratowej. Tam sa majú sústrediť všetci zranení, ktorí nepotrebujú nevyhnutný presun do nemocnice. V tejto chvíli nie je potvrdené, že by sa medzi zranenými nachádzali aj slovenskí občania.

 

Blesk v Západných Tatrách zabil muža

Horskú záchrannú službu na slovenskej strane Tatier požiadala o pomoc česká turistka, ktorá bola v Západných Tatrách aj so svojím kolegom. Počas toho, ako boli na vrchu Baníkov, ich postihla búrka, pričom oboch zasiahol blesk. "Obaja boli zasiahnutí bleskom, turistka utrpela poranenie dolnej končatiny, jej kolega bol tlakovou vlnou zhodený do Baníkovského kotla," uviedla HZS. Horskí záchranári okamžite privolali aj svojich kolegov z leteckej záchrannej služby. Pre zlé poveternostné podmienky a počasie smerovali najskôr do  Žiarskej doliny, následne sa im potom podarilo dostať aj zraneným. 

"Pri pacientke bol pomocou navijaka vysadený záchranár HZS, ktorý jej poskytol neodkladnú zdravotnú starostlivosť a pripravil ju na letecký transport. Pri pacientovi, ktorý sa nachádzal v Baníkovskom kotli, bol vysadený lekár VZZS, ktorý, žiaľ, turistovi už nedokázal pomôcť, pretože pri 200 m páde utrpel poranenia nezlučiteľné so životom," informovali horskí záchranári. Ženu následne vrtuľníkom previezli do doliny, odkiaľ ju previezli do nemocnice.

O pomoc žiadali aj Slováci

Počas záchrannej akcie požiadali o pomoc aj slovenskí turisti, ktorí sa taktiež nachádzali na hrebeni Západných Tatier v oblasti Pachole. Tu blesk zranil 48- ročného muža, ktorý bol krátkodobo v bezvedomí a bol paralyzovaný. "Záchranári HZS požiadali o súčinnosť posádku VZZS zo Žiliny, ktorá spoločne so záchranárom HZS smerovala na hrebeň. Pacientovi na mieste poskytli neodkladnú zdravotnú starostlivosť a následne ho letecky transportovali do nemocnice," uviedli ďalej horskí záchranári. Vďaka rýchlemu zásahu leteckých záchranárov sa podarilo muža v krátkom čase transportovať do nemocnice. 

Blesk zasiahol aj turistku pri vrchole Bystrá. Viac v reportáži TU:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy