Skoro jasno
14°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Rodičia 19-mesačnú dcéru držali na vegánskej strave, takmer zomrela
Zdielať na

Rodičia 19-mesačnú dcéru držali na vegánskej strave, takmer zomrela

Archívna reportáž

Rodičia mali týrať svojich 13 detí. Viac sa dozviete v reportáži

SYDNEY / Rodičia svoju dcéru takmer úplne vyhladovali, pretože dieťa držali na prísnej vegánskej strave, ktorá jej vôbec neprospievala. V 19 mesiacoch bola na úrovni trojmesačného bábätka. Malé dievčatko mohlo jesť napríklad len zemiaky, ovocie, tofu syr, či arašidové maslo. Súd teraz rodičov za ich konanie potrestal, vo väzení ale neskončili.

Ovocie, ovsené vločky, ryža, tofu syr, chlieb, arašidové maslo, zemiaky a ryžové mlieko -toto sú potraviny, ktoré 19-mesačné dievčatko dostávalo jesť od svojich rodičov. O prípade informoval web novinky.cz s odvolaním na agentúru DPA. Rodičia sa snažili dievča držať na vegánskej strave, čo ju takmer zabilo. 

Dievča sa ale prestalo vyvíjať ako bežné deti v jej veku. Nemala ani zuby a vážila menej než 5 kilogramov. 33-ročná matka a o dva roky starší otec akékoľvek signály, že niečo nie je v poriadku prehliadali. Od narodenia ju dokonca nezobrali ani k lekárovi. Keby minulý rok v máji nedostala silné kŕče a neskončila v nemocnici, všetko mohlo dopadnúť ešte horšie. Lekári sa z jej zdravotného stavu zhrozili a okamžite začali konať, dieťa dokonca nebolo ani očkované. 

Dieťa okamžite rodičom odobrali a skončilo v náhradnej starostlivosti u príbuzných a pod prísnym dohľadom lekárov. Obom rodičom hrozil trest vo väzení na 5 rokov. Súd ale nakoniec rozhodol inak vzhľadom na to, že svoju vinu priznali a oľutovali. Za svoje konanie dostali trest v podobe 300 hodín verejných prác, o ktorých rozhodol súd v Sydney vo štvrtok. 

"Povinnosťou všetkých rodičov je zaistiť, aby výživa ich detí bola vyvážená, a aby obsahovala dostatok živín pre zdravý vývin," vyhlásila sudkyňa Sarah Huggettová. Pri vynesení rozsudku matka aj otec plakali. Dieťa aj naďalej zostalo v starostlivosti príbuzných, svoju dcéru môžu len navštevovať. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy